Medgyessy az SZDSZ-ben találta meg a bűnbakot

Medgyessy Péter nem érzi magát felelősnek az államadósság elszabadulása miatt. A parlamenti vizsgáló bizottság előtti meghallgatásán az exkormányfő inkább az SZDSZ, valamint a lemondása után színre lépő kabinetek és pénzügyminiszterek felelősségét firtatta.

Medgyessy Péter a 2002 és 2010 közötti hiánynövekedés okait vizsgáló parlamenti albizottság ülésén visszautasította, hogy a kormányfősége idején kezdett volna elszabadulni az államadósság - adta hírül az MR1 Kossuth Rádió. A volt miniszterelnök szerint a 2002-ben megemelt közalkalmazotti bérekre és a tizenharmadik havi nyugdíjra is megvolt a fedezet a költségvetésben.

Medgyessy Péter közölte, lemondásakor az államadósság még hatvan százalék alatt volt. Szerinte, ha 2005-ben és 2006-ban is szigorú költségvetést fogadott volna el az Országgyűlés, nem ugrott volna meg az államadósság.

Medgyessy ezzel Oszkó Péterenek, a Bajnai-kormány pénzügyminiszterének a szavaira regaált, aki a bizottság korábbi meghallgatásán azzal magyarázta a hiány és az államadósság elszabadulását 2005-ben, hogy a Medgyessy-kormány idején meglépett száz napos program hosszú távon súlyos terheket rótt a költségvetésre, mert a pedagógusoknak és egészségügyi alkalmazottaknak juttatott bértöbblet nem áramlott vissza az állami kasszába.

Medgyessy szerint ez az érvelés hibás, és Oszkó Péternek, mint adóügyekben jártas szakembernek ezt tudnia kell, hiszen a fizetéseket Magyarországon akkor komoly adóterhek sújtották, így a bértömeg minden esetben visszaáramlott. Az egykori kormányfő hangsúlyozta, hogy a száz napos programra megvolt a pénz, hiszen rendkívül jó állapotban vették át az országot az első Fidesz-kormánytól.

Medgyessy éppen azzal indokolta 2004-es lemondását a többi között, hogy a koalíciós partnerrel komoly vita alakult ki egy szigorú költségvetési politika folytatásáról. 2004 nyarán Medgyessy Péter pénzügyminisztere ugyanis szigorú költségvetést terjesztett be egy informális kormányülésen, ám az SZDSZ ezt megtámadta, hiszen közeledtek a 2006-os választások, és a népszerűség volt a tét.

A volt miniszterelnök a meghallgatáson azt mondta, 2005-2006-ban is lehetett volna tartani a költségvetési szigort, és akkor nem alakult volna ki a súlyos hiány. A két és fél órás bizottsági meghallgatáson szóba került Medgyessy 2004-es kijelentése is, amely szerint „az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel”. Erről azonban most csak annyit mondott, az eddig feltárt korrupciós ügyek egyike sem nyúlik vissza 2002-2004-ig, így a későbbi kormányzatok idején kezdődhettek a komoly problémák.

(Forrás: MR1-Kossuth Rádió)



Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.