„Pejoratív felhangok”: medencék egyesével

Alig két nappal a hivatalos átadási ceremónia után fekete kordonnal kerítették el a Dohány utcai gettó emlékfalát, mert az emlékművet még be kell fejezni. Tarlós István főpolgármesternek vélhetőleg nem ez volt az első és nem is az utolsó Potemkin-avatása az őszi kampányévadban.

A Várkert Bazár sorrendben második átadási ünnepségén mégis azzal hárította a „hányszor avatják még fel ugyanazt” típusú kérdéseket, hogy ezek „pejoratív felhangúak”, ami különösen azért szomorította el, „mert inkább annak kellene örülni, hogy történik valami a városban”. Utóbb lapunk munkatársának azt mondta, nem lát semmi kivetnivalót az avatásokban. Egyébként pedig – tette hozzá – szerinte „az általuk elvégzett munkával nyugodtan kampányolhatnak”.

 

Várkert Bazár, második átadás. Várjuk a következő ünnepséget
Várkert Bazár, második átadás. Várjuk a következő ünnepséget
Kurucz Árpád

Meg is tették. A Várkert Bazár előtt futó Lánchíd utcát háromszor is átadták, bár a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerint sincs kész, „a műszaki átadásátvétel nem fejeződött be (...)”. Még szerencse, hogy a buszok járhatnak, ha kicsit oldalazva is. Nem úgy a Kossuth téren, ahonnan a kocsik mellett a trolikat is kitiltották. Így a Földművelésügyi Minisztérium mögött rakosgatják át a trolik áramszedőit minden forduló után.

Budapest főpolgármestere a Rudas gyógyfürdő új wellnessrészlegének átadó ünnepségén kicsit árnyalt a képen: „Én magam sem értek egyet azzal, ha valamit kétszer adnak át, de nem ez a lényeg, hanem az eredmény”. Ennek szellemiségében csaknem fél tucatszor avattak a fővárosi fürdőkben ezen az őszön. Kivéve az évek óta kész Rác fürdőt, amit viszont annak ellenére sem nyitottak meg, hogy évek óta kész. A Gellért fürdőben az új kabinoknak örülhettünk, három nap múlva a Dagály „úszópalotává” alakítását jelentették be, majd a Rudas komplex energetikai korszerűsítését, azután a Dandár két új medencéjét adták át.

Tarlós István szereti a visszatérő motívumokat. A Margitsziget különösen szívügye, érthető, ha már egyszer sikerült megszereznie. Először Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen avatták fel a szökőkutat, amit 2002-ben is felújítottak. Az őszi kampányszeánsz részeként előbb a zenélő kutat és a japánkertet avatta, majd Rakovszky Iván várospolitikus emlékhelyét. A futókör felújítása viszont csak most kezdődik el. S hogy ne feledjük: Újpesten ezer méter hosszan megújul az útburkolat a Tél utcában.

A főpolgármester aligha vádolható azzal, hogy egyedül sütkérezne a dicsőségben. A józsefvárosi polgármester Kocsis Mátéval két emléktáblát is avatott a Muzsikus Cigányok emlékparkjában, Bús Balázs óbudai vezetővel kardiológiai osztályt adott át, illetve idősklubot nyitott a gázgyári lakótelepen, Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármesterjelölttel játszóteret avatott a belvárosi Erzsébet téren. Ughy Attila, Pestszentlőrinc polgármestere emlékplakettet vehetett át tőle annak örömére, hogy a XVIII. kerületben megkezdődtek az első házicsatorna-rákötések, Orbán Gyöngyi, Soroksár polgármesterjelöltje pedig azért, mert bizottsági elnökként sokat dolgozott a csatornaprojektért. Hoffmann Tamás, Újbuda elöljárója Szeneczey Balázs oldalán fogadhatta a gratulációkat immáron másodszor a Móricz Zsigmond körtéri Gombában kialakított BKK-ügyfélközpontot avatásán. A Gombát egyébként már májusban átadták, csak akkor nem nyitott meg.

Részletekben már háromszor átadták az 1-es villamos pályáját. A még hiányzó – a Puskás Ferenc stadion és a Lehel utca közötti – szakaszt november végére ígérik. Csakhogy a már forgalomba helyezett szakaszok sincsenek kész. A BKK maga sem tagadta, hogy a kivitelező október végéig „a szerződés szerint is dolgozik, és csak utána kezdődik meg a műszaki átadás-átvétel. Így néhány peron ideiglenes kialakítással, kapcsolatrendszerrel fogadja az utasokat.” Magyarán: munkaterületen botladoznak vagy éppen óriási kerülőket kénytelenek tenni az arra utazók fel- és leszálláskor. De a szintén idő előtt átadott 3-as villamos mentén sem jobb a helyzet, a megállók környéke kiábrándítóan befejezetlen. Igaz, legalább a kampány fényét emelte az átadása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.