Kaposvár: itt van Amerika

Nyolcadik meddőségi központját nyitja a Kaáli Intézet Kaposváron. A mesterséges megtermékenyítést segítő központokra nagy az igény: országosan kétszázezer párt érint a nem önként vállalt gyermektelenség.

Meddőségi centrumot nyitott Kaposváron a Kaáli Intézet; a gyermektelen pároknak mesterséges megtermékenyítéssel segítő központot csütörtökön adták át a somogyi megyeszékhelyen.

A Kaposi Mór Oktatási Kórház a szülészetének egyik üres épületében biztosított helyet a meddő párok kezelésével foglalkozó nemzetközi hírű intézet részére, amely saját költségén - közel 200 millió forint ráfordítással - szerezte be a szükséges berendezéseket, és biztosítja a vizsgálatokhoz, a beavatkozásokhoz az orvosokat is. Az intézetnek ez a nyolcadik meddőségi központja.

Kaáli Géza professzor, a Kaáli Intézet 41 éve az Egyesült Államokban élő orvos főigazgatója a centrum megnyitásán úgy fogalmazott: Magyarországon a meddőség évtizedek óta népbetegségnek számít. "Az egyik legszomorúbb betegség, mert biológiai halhatatlanságtól fosztja meg áldozatait" - mondta az intézet főigazgatója, hozzátéve: a gyermektelenség sokszor elviselhetetlenné teszi a párkapcsolatot, a nemzetet katasztrofális demográfiai helyzetbe sodorja. "Magyarországon napjainkban minden egyes gyermekre égetően szükség van" - hangsúlyozta a Kaáli Géza, aki ezt azzal támasztotta alá: "több mint két évtizede minden évben 40 ezerrel többen halunk meg, mint születünk". A meddőség eredményes kezelése tehát nem csak egy orvosi feladat, hanem rendkívül fontos népesedéspolitikai kérdés is - tette hozzá.

Gelencsér Attila (Fidesz), a kórházfenntartó megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő az átadási ünnepségen annak a reményének adott hangot, miszerint a kaposvári centrum megnyitásával lehetőség nyílik arra, hogy Somogyban lelassuljon a népesség fogyása.

Országos szinten kétszázezerre, a megyében mintegy tízezerre tehető azoknak a pároknak a száma, akik meddőségi problémákkal fordulnak orvoshoz - érzékeltette a közgyűlés elnöke az igényt az orvosi segítségre. Egyúttal azt is jelezte: ez az intézet Somogyban évente 200-300 gyerek megszületését segítheti elő.  Repa Imre professzor, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója az intézet kapcsán úgy fogalmazott: itt van Amerika. "Szó szerint itt van Amerika" - erősített rá az előbbire a főigazgató, hozzátéve: ezzel arra a szemléletre kíván utalni, amely céltudatos döntések sorozatát jelenti az ötlettől a megvalósulásig, s ezáltal válik hitelessé.

Magyarországon a Kaáli Intézet kezeléseinek, közismert néven "lombikbébi" programnak köszönhetően az eddigi közel két évtizedben közel 20 ezer gyermek köszönheti életét. Kaáli IVF (in vitro fertilizáció) - központ a Dunántúlon eddig csak Tapolcán működött. A most átadott kaposvári kezelési központ nemcsak Somogyból, hanem a régióból és a déli határon túlról is fogadja a meddő párokat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.