„Meddig tűri az Európai Unió Orbánt?”

A kötelező betelepítési kvótákról kiírt magyarországi népszavazás bojkottjára szólított fel szombaton az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója, mondván, a voksolás „értelmetlen komédia”.

„Orbán (Viktor miniszterelnök) nem hagy fel a migránsok inváziójáról szóló hazugság terjesztésével (...). Nincs invázió, és szégyen, hogy a magyar kormány pusztán belpolitikai propagandacélokból akadályozza az Európai Bizottság által felállított áttelepítési rendszert" – írták az MSZP-t és a Demokratikus Koalíciót is tagjai között tudó, az uniós parlament második legnagyobb frakciójának számító Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) képviselőcsoport közleményében.

„A kérdés, hogy meddig fogja eltűrni az Európai Unió, hogy Orbán és a Fidesz démonizálja a migránsokat és az EU-t. Európai adófizetőként az uniós források nem átlátható módon történő magyarországi felhasználása és a széleskörű korrupcióról szóló vádak is határozottan aggasztóak. Az Európai Bizottság és az Európai Néppárt nem hunyhat továbbra is szemet Orbán tettei felett. Meg kell mutatnunk, hogy komolyan gondoljuk a szabályaink betartatását és az európai értékek érvényesülésének biztosítását" – hangsúlyozta Gianni Pittella, a képviselőcsoport vezetője.

A kvótareferendum ügyében az Európai Parlament liberális frakciója (ALDE) is megszólalt, amely ugyancsak rendkívül aggasztónak találja a vasárnapi népszavazást, ahogyan a menekültek és migránsok magyarországi helyzetét is. Közleményükben azt írták, hogy a magyar hatóságok a kampány során „elferdített tényeket közöltek a menedékkérőkről, úgy festették le őket, mint akik veszélyt jelentenek Európa jövőjére nézve, összefüggésbe hozták a migrációt a terrorizmus fokozódásával, és nem létező no-go zónákra hivatkoztak európai városokban".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.