Mécsesek a Terror Házánál

Mécsesgyújtással emlékeztek a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapján, pénteken a budapesti Terror Háza Múzeumnál.

A megemlékezésen Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára és Ágh Péter, az Országgyűlés Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának alelnöke, a Fidelitas elnöke közösen gyújtott mécsest a Hősök falánál, majd a múzeumban az áldozatok emlékére.

Rétvári Bence ezt követően újságírók előtt arról beszélt, hogy a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja az első, amely egyszerre emlékezik meg a holokauszt és a kommunizmus áldozatairól.

Magyarország és az egész közép-európai térség számára azért volt fontos ennek az emléknapnak az európai elfogadása, hiszen azt a fajta kettős mércét csökkenti, amelyet sokszor tapasztalni. Azt, hogy "valahogy azoknak az áldozatoknak az emléke halványabb, akiket a kommunista rendszer gyötört meg" - mondta.

Rétvári Bence hangsúlyozta, fontos, hogy az egész Európai Unióban mindenhol a mai napon mind a holokauszt, mind a kommunizmus áldozatairól megemlékezzenek.

Megjegyezte, még nagyon sok munka van azzal kapcsolatban, hogy a nyugat-európai országok is ugyanúgy ítéljék meg a kommunizmus rémtetteit mint ahogy "mi, magyarok megítéljük".

Ágh Péter azt mondta, hogy "a barna és a vörös diktatúra" tönkretette a 20. századot, ezért fejet kell hajtani minden áldozat előtt. Fontos, hogy egész Európában emlékezzenek az áldozatokra - tette hozzá.

Az Európai Unió igazságügyi miniszterei lengyel-magyar-litván kezdeményezésre 2011. június 10-én Luxembourgban fogadták el azt a dokumentumot, amely a totalitárius rendszerek által elkövetett bűncselekmények áldozatainak emléknapjául az 1939-ben kötött Molotov-Ribbentrop-paktum - más néven Hitler-Sztálin-paktum - aláírásának évfordulóját, augusztus 23-át jelölte meg.

Az emléknapot először 2011-ben tartották meg, akkor európai uniós kormányzati szintű konferenciát rendeztek a soros EU-elnök Lengyelország fővárosában, Varsóban. 2012-ben az esemény házigazdája Magyarország volt. Harmadszor, idén a soros EU-elnök Litvániában emlékeznek meg a totalitárius diktatúrák áldozatairól az európai emléknapon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.