Segíteni már csak a Fidesz tud

A választók vasárnap megkérdőjelezték a demokrácia Magyarországon több mint húsz éve kialakult formáját.

Szavazáskor sem vagyunk egyenlő állampolgárok

Riz Levente nyerte meg az országgyűlési választások első fordulóját.

Politikai bábok a Parlamentben

MSZP: ha kétharmada lesz a Fidesznek, a többi politikus bábu lesz.

Ab: nem léphet hatályba az új Ptk.

Nem lép hatályba az új polgári törvénykönyv (Ptk.), mert az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői határozatában alkotmányellenessé nyilvánította a kódex hatálybaléptetéséről szóló jogszabály (Ptké.) egyes rendelkezéseit.

Búcsú a választóktól

Nyílt levélben köszön el a XV.

 

Mécs Imre elhagyna egy betűt az alkotmányból

Elhagyna egy "a" betűt az alkotmányból Mécs Imre, az MSZP-frakció távozó tagja, aki módosító indítványát a választás másnapján, hétfőn nyújtotta be az Országgyűlésnek.

Egy, a "pártállami időket idéző" a betűt venne ki az alkotmányból Mécs Imre. Módosító indítványa egyetlen paragrafusból áll: "Az Alkotmánybíróság tagjai nem lehetnek tagjai pártnak, és az Alkotmánybíróság hatásköréből adódó feladatokon kívül politikai tevékenységet nem folytathatnak."

A szocialista politikus a párt szó elől hagyná el az a betűt, azért, mert - mint indoklásában írja - a jelenlegi demokratikus államberendezkedés és alkotmányjogi szabályozás szempontjából nem értelmezhető a jelenlegi szövegben szereplő "a párt" megfogalmazás.

Az ügyben először 2004. január 23-án nyújtott be indítványt a parlamentnek. 2009-ben aztán a kormány ígéretet tett a hiba orvoslására, de ez nem történt meg - írja.

A szabályok szerint az új parlament alakuló ülésével a "függőben" lévő képviselői indítványok automatikusan megsemmisülnek. Mécs Imre - indoklása szerint - ennek ellenére azért adta be indítványát, mert a következő Országgyűlés figyelmét akarja felhívni erre a kérdésre.

Mécs Imre 1990 óta a parlament tagja, 2006-ig az SZDSZ, utána az MSZP képviselője volt, most nem került be az Országgyűlésbe.

Top cikkek
A NOL kiadója a Népszabadság zrt. © Minden jog fenntartva.