Mécs Imre szerint meggyalázzák 1956-ot

Tiltakozik Mécs Imre a Forradalom Lángjának új helyen történő felállítása ellen. Az Ötvenhatos Emlékbizottság elnöke a Fővárosi Közgyűléshez intézett nyílt levelet az ügyben. 

Az egykori SZDSZ-es, majd később MSZP-s országgyűlési képviselő emlékeztet, hogy a Kossuth téren, a Parlament előtt állt az 1956-os Forradalom Lángja, amelyet 1996-ban Göncz Árpád köztársasági elnök javaslatára közadakozásból közakarattal állíttatott az Ötvenhatos Emlékbizottság. Mécs Imre a levelében leírja, hogy 1996 óta a láng egész évben takarékon égett, csak október 22 és november 4 között lobogott egészen addig, amíg 2012-ben a kormány hozzá nem látott a tér átalakításához.

A politikus azt írja, hogy az új hely annak a börtönépületnek a szomszédságában található, ahol - több száz emberrel és Nagy Imrével együtt - őt is vallatták és halálra ítélték. Mécs Imre véleménye szerint ez a terv megcsúfolja a forradalmat és a hősök emlékét. Úgy gondolja, a lángot a Kossuth térre kellene visszaállítani, nem pedig "segédkezet nyújtani a gyalázatos, diktatórikus akaratnak".

Mécs Imre ezért felszólítja a Fővárosi Közgyűlés tagjait, hogy ne szavazzák meg az előterjesztést, és szólítsák fel a kormányt, hogy állítsa vissza eredeti helyére a Forradalom Lángját. Megjegyzi, hogy pár méter gázcsőhiánya nem lehet akadálya a visszahelyezésnek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.