MDF: Bokrosnak le kell mondania

Bokros Lajos aláírt egy olyan nyilatkozatot, amely szerint ha őt az MDF visszalépésre kéri az EP-képviselőségétől, azt megteszi - mondta Viniczai Tibor, az MDF alelnöke.

Az MDF-es politikus közölte: ő maga, valamint az MDF elnöksége is megpróbálta felvenni Bokros Lajossal a kapcsolatot, azonban az EP-képviselőtől megválasztása óta semmitmondó nyilatkozatok érkeztek.

Viniczai Tibor szerint Bokros Lajos nem önmagát, hanem egy pártot képvisel az Európai Parlamentben. Újságíróknak be is mutatták azt a nyilatkozatot, melyet Bokros Lajos aláírt, és melyben vállalja a párt alapszabályában foglaltakat, miszerint ha őt az MDF visszalépésre kéri az EP-képviselőségétől, azt megteszi.

Az MDF alelnöke közölte: jogászokkal még folynak az egyeztetések, azonban szavai szerint az erkölcsi kérdés Bokros Lajos számára, hogy a magyar közéletben továbbra is egy hiteles politikus képét akarja mutatni magáról vagy sem.

Bokros Lajos múlt hét pénteken, Makay Zsolt MDF-elnöknek írt válaszlevelében közölte: nem lép vissza az Európai Parlamenti képviselőségtől.

Az ügy előzménye, hogy Makay Zsolt február 19-én bejelentette: az MDF országos választmányának több mint nyolcvan százaléka szerint Bokros Lajos "méltatlan" az EP-munkára, ezért levélben fordult az EP-képviselőhöz, amelyben azt kérte, március elsejével adja vissza a mandátumát, ellenkező esetben "feliratkozik a mandátumtolvajok hosszú listájára."

Bokros Lajos múlt hét pénteki levelében úgy fogalmazott: "a két esztendővel ezelőtt bizalmukkal az MDF-et és engem megtisztelő választók elárulása lenne, ha feladnám azt a törekvésemet, hogy a magam eszközeivel valódi szabadelvű-konzervatív alternatívát képviseljek és jelenítsek meg mind az Európai Parlamentben, mind pedig a hazai közvélemény előtt."

Bokros Lajos ugyanakkor "tudomásul veszi," hogy a két esztendővel ezelőtt közösen, azonos értékrendi alapon elkezdett munkában Makay Zsolt a továbbiakban nem kíván részt venni.

Az MDF-es EP-képviselő levelében leszögezte: a 2009-es európai parlamenti választásokon több mint százötvenezer szavazópolgár arra a Magyar Demokrata Fórumra adta a voksát, amelynek listáját - többek között Makay Zsolt kívánságára - Bokros Lajos vezette. Vagyis - az EP-képviselő szerint - a választók legalább annyira az általa megtestesített programra és politikára szavaztak, mint általában magára az MDF-re.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.