MDF: az EU segítségét kell kérni a szlovák kormánnyal szemben

Az MDF felszólítja a magyar kormányt, hogy kezdeményezze az Európai Unió fellépését a szlovák kormánnyal szemben, a magyar kisebbség védelmében - közölte Viniczai Tibor, a párt országos elnökségének tagja szombaton az MTI-vel.

    
"Az MDF felszólítja a kormányt, hogy kezdeményezze a legmagasabb szinten az Európai Unió határozott fellépését a szlovák kormánnyal szemben. Továbbá arra kérjük a hazai pártokat, hogy együttesen lépjünk fel az Európa Parlamentben, és kezdeményezzük, hogy az Európai Unió végre lépjen fel a magyar kisebbség védelmében" - írta Viniczai Tibor közleményében.
    
Az MDF szerint félő, hogy a szlovák politika kormányzati szintre emelte a szélsőséges nacionalizmust. Emlékezetesek Ján Slotának, a Szlovák Nemzeti Párt elnökének éles magyarellenes kirohanásai és a magyar kisebbséget érzékenyen érintő tankönyvbotrány is, Magyarország pedig még mindig nem kapott megnyugtató választ a Dunaszerdahelyen történtekkel kapcsolatban - tette hozzá.
    
Mindez táptalajt ad az erőszaknak, a magyarellenes fellépéseknek - húzta alá Viniczai Tibor.
    
Dunaszerdahelyen múlt szombaton játszott egymással a helyi futballcsapat és a pozsonyi Slovan Bratislava. A 4-0-s pozsonyi sikerrel végződött meccs - amelyre mintegy ezer magyarországi drukker utazott el - a 15. percben félbeszakadt, és negyedóráig állt a játék, amikor a rendőrök behatoltak a magyar szurkolók szektorába. A rendőri akcióban több szurkoló megsérült, egy nézőt mentőhelikopterrel vittek kórházba.
    
A találkozó után Magyarországon több helyszínen tüntetések voltak, a budapesti szlovák nagykövetség előtt pedig elégették a szomszédos ország zászlaját.
    
Egy héttel az események után a Miniszterelnöki Hivatal előtt gyűltek össze tiltakozásul futballdrukkerek. A szombati budapesti demonstráción több mint ezren vettek részt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.