MDF: "udvarias nem" Bajnai megválasztására

Az MDF-es parlamenti képviselők részt vesznek a konstruktív bizalmatlansági indítványról szóló szavazáson és "tartózkodnak" - Herényi Károly erre tesz javaslatot a délelőtti MDF-elnökségi ülésen. Bajnai kormányának névsorát és programját reggel megvitatta az MSZP vezetése, most az SZDSZ frakcióülése tárgyalja.

Bajnai tárgyalt támogatóival

Tíz óra előtt néhány perccel Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt megérkezett az SZDSZ keddi frakcióülésére a Parlamentbe, kormányának tervezett névsorát és programját ismerteti a szabaddemokratákkal. A kormányfőjelölt az újságírók kérdésére nem válaszolt.

A kormánylistát reggel megtárgyalta az MSZP országos elnöksége is, Kiss Péter erről azt mondta az MTI-nek: nem volt nagy vita, jóváhagyták a névsort. Ha a kormány programja egészében megismerhető lesz, s már nem csak a megszorító lépéseket lehet látni, akkor azt sokkal könnyebben meg lehet majd érteni - emelte ki.

A tartózkodással lehet egyértelműen, tisztán kifejezni, mi is az MDF-álláspont - nyilatkozta lapunknak a volt frakcióvezető, aki hozzátette: ezért nem voksolnak nemmel, mert akkor arra szavaznának, hogy maradjon Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök. Az "igen" pedig azt jelentené, hogy elfogadják Bajnai Gordon miniszterelnököt és a programját. Ezért döntenek inkább az "udvarias nem" mellett.

Az MDF nem mond nemet

Arról az MDF részéről már két héttel ezelőtt, a Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel folytatott egyeztetés után nyilatkozott Dávid Ibolya, hogy "az MDF nem mond nemet a konstruktív bizalmatlansági indítványra" - noha akkor még nem lehetett tudni, hogy ki lesz a miniszterelnök.

A sajtóhírekkel szemben egyébként a konstruktív bizalmatlansági indítványról szóló szavazáson részt vesz ma Dávid Ibolya is - erősítette meg munkatársunknak Herényi Károly és Csapody Miklós is.

Az MDF elnöke valóban külföldön volt, de délutáni szavazáson már ott lesz - tették hozzá. (Az, hogy Dávid Ibolya szavaz-e vagy sem azért volt érdekes, mert tavaly, külföldi utazásai miatt kétszer sem vett részt a Gyurcsány-kormány számára rendkívül fontos költségvetési- és adószavazásokon.)

Az MDF-es független képviselők Dávid Ibolyához lojális szárnya - Herényi, Csapody, Karsai Péter, Lengyel Zoltán és Dragon Pál nyilván tartózkodik a voksoláson, az azonban kérdéses, hogy a belső ellenzékhez sorolt Hock Zoltán, Katona Kálmán, Pettkó András nemmel voksol-e, vagy távol maradnak. Almássy Kornél már jelezte, hogy nem vesz részt a szavazáson, arról nem tudni, hogy Csáky András is (akinek a kilépése miatt megszűnt az MDF-frakció) hasonlóan jár-e el.

 

Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt és leendő kabinetfőnöke, Szigetvári Viktor megy a Parlament lépcsőjén az SZDSZ frakcióülésére
Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt és leendő kabinetfőnöke, Szigetvári Viktor megy a Parlament lépcsőjén az SZDSZ frakcióülésére
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.