Aki nem ért egyet veletek, az áruló? - Hock Zoltán válaszolt Herényi Károlynak

Megalakulhat a héten az MDF-frakció, mivel Császár Antal kész a csatlakozásra. Ha Katona Kálmán és Hock Zoltán viszont nem, könnyen lehet, hogy "törlik", kizárják őket a pártból.

Akár hétfőn, de a héten mindenképpen megalakulhat az MDF parlamenti frakciója - nyilatkozta lapunknak vasárnap délután Herényi Károly.

Dávid Ibolya vissza akarja szerezni frakcióját és annak irodáját a parlament 56-57-es termében
Dávid Ibolya vissza akarja szerezni frakcióját és annak irodáját a parlament 56-57-es termében

Az MDF-frakció március 20-án szűnt meg, miután Csáky András kilépett. Információink szerint - mivel Császár Antal exfideszes képviselőnek április 27-én lejárt a féléves moratóriuma - Herényi Károly és Dávid Ibolya pártelnök intenzív konzultációkat folytatott vele és más független képviselőkkel, hogy még június 7-e, azaz az EP-választás előtt megalakulhasson az MDF-frakció.

Lapunk úgy értesült, hogy Herényi Károly e-mailt küldött az MDF-es képviselőknek azzal, hogy május 8-án este 8 óráig nyilatkozzanak arról: csatlakoznak-e a megalakuló MDF-frakcióhoz. A Dávid Ibolyához lojális képviselők (Herényi Károly, Csapody Miklós, Dragon Pál, Karsai Péter és Lengyel Zoltán) készek erre, Katona Kálmán, Hock Zoltán, és Pettkó András viszont nem adott egyértelmű választ, holott velük érnék el a frakcióalakításhoz szükséges tízes határt, miután Császár Antal is késznek mutatkozik a belépésre. (A képviselő lapunknak azt mondta, tudomása szerint változatlanul a gazdaságélénkítő-csomag koordinálásáért felelős miniszterelnöki megbízott. Erre korábban Gyurcsány Ferenc kérte fel.)

Katona Kálmán pénteken úgy fogalmazott arra, hogy belép-e egy megalakuló MDF-frakcióba, hogy "várják Herényi Károly és Dávid Ibolya ajánlatát", és feltételeik vannak. Információink szerint a politikus arra vár választ, hogy "a három MSZP által delegált képviselővel, Gyenesei, Lengyel és Császár urakkal" miről állapodott meg Herényi Károly. De azt is szeretné tudni, hogy az említettek szabadon támogathatják-e a Bajnai-kormányt, s az MDF parlamenti választási listáján hányadik helyre kerülnek.

Hock Zoltán a meglehetősen személyes hangú, Herényi Károlynak küldött válaszlevelében azt írta: "egyikünknek-másikunknak már a tekintetét sem bírtad elviselni" - értesült lapunk.

Súlyos kritikát is megfogalmaz az MDF politizálással kapcsolatosan, miszerint "tegnap az ellenzők köptek le, ma meg a támogatók... karakter nélküli hiteltelen formációvá alakultunk". Nem csúszik ki a szánkon túlságosan sokszor Rákosi továbbfejlesztett jelmondata, miszerint "aki nem ért egyet velünk az áruló?" - veti fel a kérdést az MDF volt elnök-helyettese, aki ígéri: "páncélt ölt magára", hiszen azt hallotta, hogy "a hentesek már kéjjel fenik a késüket". Hock Zoltán nyilván arra gondol, hogy a demokrata fórumból való kizárás lesz a megtorlás, ha nemet mond a frakció alakításra.

Az MDF választmányának szombaton megszavazott határozata, illetve a párt alapszabálya szerint az MDF-tagok kötelesek részt venni az önkormányzati illetve parlamenti frakció megalakításában - emlékeztetett Makay Zsolt választmányi elnök, aki tegnap lapunknak megerősítette: ha valaki nem csatlakozik a frakcióhoz, holott a belépésével elérnék a frakció megalakításához szükséges határt, akkor "törlik", azaz kizárják a pártból. Erre viszont a "renitensek" azt mondják: az alapszabály kitétele csak a választások utáni megalakulásra vonatkozik, a frakció újjáalakítására már nem.

Tény: Katona és Hock nincs könnyű helyzetben, hiszen ha mégis igent mondanak a frakcióalakításra, az az általuk elutasított Dávid Ibolya sikere lesz az EP-választás előtt. Ha viszont megmakacsolnák magukat és nem csatlakoznának, akkor törölnék a párttagságukat - s akkor nem vehetnének részt az EP-választások után az MDF országos gyűlésén, melyen a párt elnökasszonya, ahogyan azt már jelezte, bizalmi szavazást kér maga ellen.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.