Mazsihisz: Tarlós akadályozza meg Csurka darabjának bemutatását!

Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke levélben kérte Tarlós István főpolgármestert, akadályozza meg Csurka István A hatodik koporsó című darabjának bemutatását a budapesti Újszínházban.

Mint írták, Feldmájer Péter levelében utalt a főpolgármester kijelentésére, miszerint nem támogatja a darab bemutatását, mert annak vége "necces".

A Mazsihisz elnöke úgy fogalmazott: "a Jud Süss című film óta kevés, hasonlóan veszélyes, uszító zsidóellenes mű született". Rámutatott arra is, hogy nemcsak a darab vége, hanem annak egésze is alkalmas a zsidóellenes érzelmek felkorbácsolására, ezért véleménye szerint "a darab tervezett bemutatása veszélyezteti a főváros és a főpolgármester becsületét".

Arra kérte ezért a főpolgármestert, "mentse meg Budapest becsületét: zsidóellenes, uszító, antiszemita kliséket tartalmazó mondatok ne hangozhassanak el a főváros tulajdonában álló színpadon."

Feldmájer Péter utalt arra, a művészi szabadság elvét figyelembe véve "magánszínházban esetleg bemutatható volna egy ilyen darab, de elfogadhatatlan, hogy egy faji és vallási gyűlöletet szító darabra költsenek közpénzeket".

Tarlós István az ATV Egyenes beszéd című műsorának csütörtöki adásában arról beszélt, hogy noha Csurka Istvánnak vannak olyan darabjai, amelyeket elő kell adni, A hatodik koporsó című nem az. Jelezte: elolvasta a darabot, tartózkodik attól, hogy alkotói szempontból minősítse, ugyanakkor a végével baj van, az egy "igazságtalan, bizonyíthatatlan, elvakult állásfoglalást" tartalmaz.     

A városvezető az előadóművészeti törvényre hivatkozva elmondta, hogy fenntartóként nem avatkozhat bele a műsorpolitikába, még akkor sem, ha őt teszik felelőssé, ha bemutatják a darabot. Hozzátette, hogy el fogja mondani a véleményét és bízik abban, hogy az ér valamit, joga van a figyelmeztetéshez.

A főpolgármester szólt arról is: megingathatatlan abban, hogy nem szabad letagadni, ami a múltban megtörtént, és képviselni kell, hogy vannak dolgok, amelyek többé nem ismétlődhetnek meg. 

Úgy vélte: óvatosabban kellene bánni az "antiszemita fegyverrel", mert nem biztos, hogy jó módszer mindig ilyet kiabálni, amikor nem feltétlenül szükséges. Most azonban igazuk van azoknak, akik a darab bemutatásával szemben fogalmaznak meg véleményt, mert annak a vége "enyhén szólva nagyon necces".

A hatodik koporsó című darab ősbemutatója az Újszínház új évadának műsorán szerepel. A teátrum csütörtöki közleménye "kulcsfontosságú" előadásnak nevezi, amely várhatóan a szezon "húzó darabja" lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.