Mázsát emel Manci néni

Stahl György 82 éves nagykanizsai aranydiplomás gépészmérnök egy meghökkentő emelési eredményeket lehetővé tevő súlyzó-testedző eszközre, a „magyar súlyzóra” hívta fel jó egy éve Szőcs Géza, a 2015-ös milánói világkiállítás magyar kormánybiztosának figyelmét, levelére azonban a mai napig nem kapott választ.

Miről is van szó? A zalaegerszegi Hagyma Gym edzőteremben tanulmányoztuk a szerkentyűt. Egy kör alakú fémszerkezetet láttunk négy tuskóval. Az emelőnek a kör közepére kell állnia, és máris kezdheti a fizikai próbát a súlyok nélküli szűz tömeggel, ami 50 kilogramm.

Stahl György feltaláló a „magyar súlyzóval”
Stahl György feltaláló a „magyar súlyzóval”
Kovács Klára / Népszabadság

– Az eszköz a kialakításával az emberi test ideális, természetes súlyfelemelési helyzetét hozza létre – mondta Stahl György, majd rápakolta a fémtuskókra a hagyományos súlyokat, és a 120 kilót könnyedén megemelte. Kicsit leguggolva beállt a kör közepére, beleakaszkodott a fogantyúkba, s körülbelül tíz centi magasra emelte a súlyt. A szerkezet lényege ugyanis, hogy a szimmetrikus gerincközpontos terheléssel a derékhajlítást elkerülve, kis térdhajlítással lehet a nagy súlyt felemelni. Nem a fej fölé, mert az egy másik sport.

A szabadalmaztatott „gerincközpontos terhelésű, kétkezes súlyzóeszköz” 2001-ben már szerepelt nemzetközi találmányi kiállításokon, Brüsszelben és Nürnbergben mutatták be, ezüstérmet kapott. – Büszkeséggel tölt el – mondta Stahl György –, hogy az eddigi próbák szerint minden korosztály tagjai fel tudják emelni a saját testsúlyuk két-háromszorosát. A szerkezet nem igényel egyensúlyozást, kipróbálása veszélytelen. Öt-hatezer emelési kísérleten jutottunk már túl, sérülés nem fordult elő. Az viszont megtörtént, hogy a nyolcvanéves Tóth Mihályné Szegeden 2013-ban 100 kilogrammot emelt fel.

A sportolók ennél többet emelnek. Stahl György jó barátságban volt a szombathelyi dobóatléták edzőjével, Németh Pállal, s míg a „dobópápa” élt, elvitte kipróbálásra az „emelő-húzógépet”. A nagymenők, köztük Pars Krisztián olimpiai bajnok kalapácsvető 300 kilót emelt. Az országos csúcs ennél jóval több, Mészáros Tibor erőemelő-világbajnok tartja 755 kilogrammal. De ennél sokkal érdekesebb az, hogy a falusi vásárokon, a találmányi kiállításokon és a Hungexpón – ahol szintén dokumentálták a teljesítményeket, és a fiatalok összesúgtak, „nézd már, mázsát emel a Manci néni!” – mennyire népszerű volt az „emelő-húzógép” a látogatók körében.

Nem érte kifogás a gépészmérnök találmányát szakmai berkekben sem. Az Országos Sportegészségügyi Intézet főigazgatója, Berkes István úgy véleményezte, hogy a „gerincközpontos terhelésű, kétkezes fogású súlyzóeszközt” sportegészségügyi alkalmazásra érdemesnek tartja. A zalaegerszegi mustrán Hajmási Ferenc testnevelő tanár jó véleménnyel volt Gyuri bácsi súlyzójáról, mindent megtesz azért, hogy sikere legyen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.