MÁV: Képtelenség volt biztonságosan közlekedni, ezért a leállás

A MÁV Csoport csütörtök délelőtt úgy döntött, hogy miután migránsok megrohamoztak egy szerelvényt, meghatározatlan időre szünetelteti a Nyugat-Európába induló vonatokat - erről Dávid Ilona, a vasúttársaság elnök-vezérigazgatója és Feldmann Márton értékesítési vezérigazgató-helyettes tájékoztatott a Keleti pályaudvaron.
A miniszteriális szervekkel egyeztetett döntést közlekedésbiztonsági okokkal indokolták, és azzal, hogy az elmúlt napokban rengeteg volt a visszaélés a nemzetközi járatokra megváltott jegyekkel. Szokatlanul nagy számban fogyott például a 29 eurós müncheni kirándulójegy, amelyeket aztán a nepperek tetemes felárral adtak tovább a menekülteknek.

Dávid Ilona azt is megemlítette, az elmúlt napokban többször előfordult, hogy a migránsok megrohamoztak egy-egy szerelvényt, és a vonatok vagy nem indulhattak el, vagy pedig a túlzsúfoltság miatt nem volt biztonságos a közlekedésük. A jegyeken szereplő információkat átírták, úgy próbáltak feljutni a nemzetközi vonatokra. Kedden a teljes üzemmenetet akadályozták, ezért volt szükség rendőri intézkedésekre. Gyakran előfordult, hogy a szerelvények biztonsági ellenőrzéseit nem tudták elvégezni, sokszor a kocsik ajtajait sem tudták becsukni. Ez is oka annak, hogy megszüntették az Ausztriába és Németországba induló járatokat.

Feldmann Márton azt ismertette, hogyan lehet az új helyzetben Hegyeshalomba vagy Sturovóba, a szlovák határra eljutni, - A jeggyel rendelkező utasok a belföldi járatokat használhatják - mondta az értékesítési vezető -, igaz, először Esztergomba kell menniük, s olykor némi gyaloglás is kell az átszálláshoz. Hasonló a helyzet a Hegyeshalomba való eljutással is. Győrig lehet belföldi járattal menni, ott át kell szállni.

Arra a kérdésre, hogy ki találta ki a csütörtök délelőtt elindított IC Bicskén történt megállítását és a menekültek leszállítását, azt felelték, ez nem a vasút hatáskörébe tartozó kérdés, nem tudják megválaszolni, a rendőrség az illetékes. Az viszont elhangzott, hogy békeidőkben átlagban napi 3 ezer utas választja az ausztriai és németországi útirányt, sokaknak okoz tehát kellemetlenséget a korlátozás.

A jegyek visszaváltásáról úgy döntöttek, hogy 40 euróig azonnal megkapják az utasok a pénzt, efölött menetjegy-visszaváltási kérelmet kell benyújtani. Arra, hogy miért nem tájékoztatják az utasokat és a menekülteket részletesebben (esetleg pástu vagy fárszi nyelven is), Feldmann azt felelte, elégséges a pár mondatos kétnyelvű (angol és magyar) közlemény, amelyet kihelyeztek az állomáson. A belföldi vonatok indításáról egyébként a helyi operátor (általában a főkalauz) dönt.

Nyitva maradt az a kérdés, hogyan és miért indítottak a napokban olyan szerelvényt, amelynek főkalauza kijelentette, a zsúfoltság miatt nem biztonságos az utazás, egy rendőr is úgy fogalmazott, mindenki saját felelősségére utazzon. A MÁV vezetői azt szögezték le, ha négyszer-ötször annyi utas szándékozik felszállni a szerelvényre, mint amennyi lehetséges, az nem megoldható. - Jelenleg nincs rendőri ellenőrzés - mondta Dávid Ilona -, mindenki visszaválthatja a jegyét. Hogy ezt a menekültek nyilvánvalóan nem teszik meg, mert Németországba akarnak utazni, azt nem kommentálták, mert ez nem közlekedésbiztonsági kérdés.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.