Matteo Renzi: Nem fáradhatunk el

Európa egyszerre megértette, hogy milyen súlyossá vált a menekültválság, és hogy nem fordíthat neki hátat. Ennek oka lehetett a 71 ember halála egy Ausztriában talált kisbuszban vagy a hároméves kisfiú, Ajlan halála, akinek a partra sodort holttestéről készült fotó bejárta a világot.

Nem tudni, mi volt az oka, de néhány nap alatt minden megváltozott – írta Matteo Renzi olasz kormányfő, válaszolva arra a felhívásra, amelyet tizenhárom vezető európai napilap, köztük a Népszabadság főszerkesztője írt alá. Renzi felidézi, hogy olasz önkéntesek már hónapok óta mentik a tengeri úton érkező menekülteket a vízből, és most végre úgy érzi, nincs egyedül.

A főszerkesztőkkel egyetértve, Renzi kijelenti: nem elegendő megbuktatni egy diktátort, vagy bombázni egy ellenséget, ha utána nem állunk készen azokban az országokban az oktatási, kulturális, gazdasági kihívásokra, magára a politikai kihívásra. „Büszkék vagyunk arra – írta –, ahogy Ausztriában, Németországban és másutt is európai társaink fogadták, fogadják menekült testvéreinket. Mi már hónapok óta tesszük ezt, nem fáradtunk el, s nem is fáradhatunk el mindazok megmentésében, akik Európánkra nem a múlt szép története miatt, hanem egy lehetséges jövőként tekintenek. Közösen”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.