Matolcsyt ellenzéki összefogással citálhatják bizottság elé

Az MSZP azt kezdeményezte a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottságának jobbikos elnökénél, hogy a testület hallgassa meg Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert.

Tukacs István, a bizottság szocialista tagja keddi budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a miniszternek be kell számolnia a gazdaság helyzetéről, és arról, milyen károkat okozott az országnak és a magyar családoknak Kósa Lajos fideszes ügyvezető alelnök és Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő múlt heti, "kapitális kommunikációs baklövése".

Az MSZP-s képviselő tájékoztatása szerint Nyikos László, a bizottság elnöke jelezte, megfontolja a kérést, amellyel a testület négy szocialista tagja mellett az LMP-s képviselő is egyetért.

A szocialista képviselő úgy vélekedett: a két kormánypárti politikus "elképesztő" állapotokat idézett elő a forint, a tőzsde, és egyes tőzsdei papírok és devizahitellel rendelkező családok helyzetében.

Kifejtette: ha a bizottság elnöke nem hívja össze a meghallgatás miatt a testületet, az MSZP akkor is ragaszkodik a beszámoltatáshoz, a károkozás mértékének felmérése érdekében.

Az Orbán Viktor által a keddi parlamenti ülésen ismertetendő gazdasági akciótervvel kapcsolatban Tukacs István azt mondta: az a fontos, hogy az ország elinduljon a bizalom visszaszerzésének útján. Szerinte az akcióterv egyelőre "kármentés", és vélhetően inkább megszorításokat tartalmaz majd. A 3,8 százalékos idei államháztartási hiánycél tartása azt jelenti ugyanis - fűzte hozzá - , hogy a költségvetési kiadásokat kell tovább csökkenteni, ez pedig nem megy másként, mint a költségek lefaragásával.

Szerinte a következő időszak gazdasági terveiben a Fidesznek választ kell adni többek között arra, hogy mit akar tenni az önkormányzatokkal, az egészségüggyel, az oktatással, a nyugdíjrendszerrel.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.