Matolcsyék leverték Martonyiékat

A minisztériumok többsége egyelőre csak összesített adatokat közölt arról, mennyit költöttek idén a vezetők külföldi utazásaira, ám az kiderült, hogy nem a Külügyminisztérium, hanem a nemzetgazdasági tárca vezet. A részletes bevallást készítő vidékfejlesztési tárca adataiból viszont tudható: Fazekas Sándornak és kíséretének brazíliai útja 5,2 millió forintba került, ebből csak az utazási költség 4,2 millió forintot tett ki.

A minisztériumok egyelőre csak összesített adatokat közöltek az idei külföldi utak költségeiről: ezek alapján a Nemzetgazdasági Minisztériumból többet utaztak külföldre, mint a külügyből – derül ki a Kormany.hu oldalon megjelent összesítésből, melyet az Origo vett górcső alá.

Részletes adatokat közölt viszont a vidékfejlesztési tárca, eszerint januártól augusztusig 54 726 530 forintot fizetett a minisztérium a vezetők külföldi utazásaiért. Mint az Origo kiemeli, a legtöbbet Fazekas Sándor miniszter és kísérőinek brazíliai útjáért fizették ki: ez összesen 5,2 millió forintba került, és ebből csak az utazási költség 4,2 millió forint volt.

Fazekas Sándor és az őt kísérő ötfős delegáció idén júniusban Rio de Janeiróban az ENSZ fenntartható fejlődés konferenciáján, az úgynevezett Rio+20 konferencián és kísérőrendezvényein vett részt. A VM a tárcavezető és ötfős kíséretének utazását finanszírozta, és ez a tárca sajtóosztálya szerint azért került több mint ötmillió forintba, mert "a brazil szervezők által megadott szállásköltségek kiugróan magasak voltak". A Kormany.hu-n szereplő összesítés szerint ugyanakkor mégsem a szállás volt a legdrágább (ez 404 ezer forintba került), hanem az oda- és visszautazás, amely 4,2 millió forintba került összesen – írja az Origo. A repülőjegyekért tehát fejenként nagyjából 700 ezer forintot fizetett a tárca. Ha interneten a következő napok valamelyikére szeretnénk repülőjegyet foglalni Rio de Janeiróba, nagyjából ennek feléért, 350 ezerért találunk jegyeket. A minisztérium a repülőjegyekről azt írta az Origónak, hogy "oda- és a visszaútra is turista osztályon, valamint többszöri átszállással foglaltunk jegyet", illetve "odafelé a Lufthansa járatát, visszaúton pedig a TAP légitársaság menetrend szerinti járatát vette igénybe a tárca".

Habár Fazekast öten kísérték el a konferenciára, és Rióba összesen 26-an utaztak, a delegációba nem fért bele az LMP-s Jávor Benedek, a parlament fenntartható fejlődés bizottságának elnöke. Az Index szerint a miniszter azt írta Jávornak még a rendezvény előtt: "tekintettel kell lennünk a takarékos állam koncepciójára, így parlamenti képviselő kiutazását nem áll módunkban támogatni". A konferenciára ugyanakkor mégis elutazhatott Kepli Lajos jobbikos képviselő, aki honlapján számolt be erről – emlékeztet az Origo.

A VM összesítéséből kiderül, hogy idén június 3-tól 5-ig Fazekas Sándor és egyik helyettes államtitkára, Kovács Péter is Dániába utazott. A miniszter utazása 1 104 100 forintba került, miközben az ugyanekkor utazó helyettes államtitkár útja csupán 381 500 forintba. A VM sajtóosztálya a különbséget azzal indokolta, hogy "a repülőjegy igénybevételekor a kormányrendelet értelmében a miniszter minden esetben business (első osztályú) jegyre jogosult". A szabály szerint az államtitkároknak, helyettes államtitkároknak, vezető kormánytisztviselőkenk csak akkor jár a business-jegy, ha négy óránál hosszabb az utazás.

A több minisztérium egyelőre nem töltötte fel a Kormany.hu-ra, hogy vezetőik mennyit utaztak az idén. Józsa István MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére (Mennyit utaznak az állam kontójára?) viszont minden tárca vezetőjének válaszolnia kellett. A parlament honlapján is megtalálható összesítésekből kiderül, hogy az utazásokra idén eddig a legtöbbet a Nemzetgazdasági Minisztérium költötte: "a tárca összességében 1284 darab repülőjegyet vásárolt, és 194 701 761 forintot költött repülőjegy és egyéb közlekedési szolgáltatások igénybevételére" – írta Matolcsy György a képviselőnek.

Ez az összeg magasabb, mint amennyit a többi között a külfölddel való kapcsolattartással megbízott Külügyminisztérium költött repülőjegyekre. A Külügyminisztérium 807 repülőjegyet vásárolt az első félévben, és ez 179 millió forintba került (ebből 55 millió forintot megtérített az Európai Unió). Az NGM szállásra 81 millió forintot, napidíjakra pedig 47 milliót költött. A Külügyminisztérium jóval kevesebbet költött szállásra, 38 millió forintot, a napidíjakra viszont többet, 54 millió forintot fizetett ki.

A képviselőnek adott válaszokból nem derül ki, hogy az egyes miniszterek, illetve az állami vezetők hová és mennyit utaztak, a mellékelt táblázatokban ugyanis csak a célországot, illetve az utazások időpontját, témáját és összegét sorolják fel a tárcák. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ugyanakkor az utazásokról szóló összesítést nem hozta nyilvánosságra a parlament honlapján, csak a szocialista képviselőnek küldte el – zárul az Origo cikke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.