Matolcsy közleményben hazugozza Ungváry Krisztiánt

Matolcsy György ismét történelmet írt. Minisztériumi közleményben nevezte hazugnak Ungváry Krisztiánt. A történész ugyanis egy reggel megjelent interjúban róla mondta, hogy hazug. Egyébként meg azt állította róla, hogy a nagybátyja antiszemita kijelentést tett.

"Hazudik Ungváry Krisztián, amikor bármilyen párhuzamot von a nemzetgazdasági miniszter cikkei és a magyar történelem 1944. és 1956. közötti időszakának legnagyobb tragédiája között. Eljárása, amely a családok kollektív bűnösségének kinyilvánításán alapszik, hazug és mélyen erkölcstelen, ezért, mint európai és mint magyar kormánytag, ezt visszautasítom" - írja Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfő reggeli közleményében. A jegybankelnöki szék várományosa a történész ma reggel a stop.hu-n megjelent interjújának állításaira reagált. 

Ungváry Krisztián azt mondta, Matolcsy Györgynek "pontosan tudnia kell: hazudik", amikor azt írta a Heti Válaszban, hogy "1944 és 1956 között nem védtük meg közel egymillió zsidó, német és magyar városlakónkat". (Vagyis: 1944 előtt megvédte Magyarország az itt élő zsidókat). Ungváry az interjúban Matolcsy Mátyást, a miniszter nagybátyját idézte, aki az Erdélyt Magyarországhoz csatoló II. Bécsi döntés után, 1940 decemberében azt mondta: "Akikről szívesen lemondtunk volt: negyedmillió erdélyi zsidó". A történész állítja, hogy a családnak "komoly »érdemei« voltak a zsidók és németek gazdasági megsemmisítésében."  Majd így folytatja: "Matolcsy György tudja, hogy hazudik, hiszen saját családja tagjai követtek el mindent e népcsoportok pénzügyi likvidálása érdekében. Hozzá kell tenni: Matolcsy Mátyás komoly közgazdasági tudományos munkát is végzett, ő honosította meg Magyarországon az élelmiszerkosár kifejezést, bátyja pedig orvosként ingyen gyógyított. Az biztos, hogy nem saját kasszára dolgoztak, lelkes, a faj szeretetétől fűtött emberek voltak, akik egy rossz gondolkodás rabjai lettek."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.