Matolcsy szerint megérdemli a milliós fizetésemelést

Matolcsy György jegybankelnök messzemenően egyetért azzal, hogy fizetése ötmillió forintra emelkedik. Az Orbán-kormány 2010-ben csökkentette nyolcról kétmillióra a jegybankelnök bérét, amikor Matolcsy még gazdasági miniszter volt. Most azonban már úgy látja, helyes döntés a bankszektor jövedelmeihez igazítani az MNB vezetőinek bérét.

A törvényhozás nem étterem, kocsma vagy internetes csomagküldő szolgálat – így utasította vissza Matolcsy György hétfőn a parlamentben a szocialista Bárándy Gergely kérdését. A szocialista politikus arról faggatta a jegybankelnököt, hogy magának rendelt-e ötmillió forintos fizetést. Bárándy emlékeztetett arra, hogy a Fidesz – soraiban az akkor gazdasági miniszter Matolcsyval – korábban pofátlannak minősítette a kétmilliósnál nagyobb állami fizetéseket. Az Orbán-kormány 2010-ben terjesztette ki a kétmillió forintos állami bérplafont a jegybankra is, Simon András akkori MNB-elnök fizetése így nyolcmillió forintról a negyedére csökkent.

Bár Matolcsy hétfői válaszából az derült ki, hogy nem ő kérte a fizetésének megduplázását, messzemenően egyetért azzal. Szerinte a döntéshozók helyesen mérlegelték a feltételeket. – Bebizonyosodott, hogy 2010 óta a magyar állam sikeresen hajtott végre gazdaságtörténeti jelentőségű tetteket, ilyen a költségvetési konszolidáció, a monetárispolitikai és a növekedési fordulat – értékelte nagyra saját teljesítményét.

A jegybankelnök szerint a magyar állam sikeres, a vezetőit jól meg kell fizetni, ezért az állami cégek vezetőinek fizetésemelése – amelyről lapunk többször írt – helyes döntés volt, és helyes az is, hogy az MNB elnökének és alelnökeinek bérét a bankszektor jövedelmeihez igazítják. Ma ugyanis a jegybankelnök fizetése a bankrendszer egészét nézve középkategóriásnak számít.

Matolcsy lelkesedésében végül odáig ment, hogy Bárándynak kellett volna kezdeményeznie a jegybanki fizetések emelését, miután mérlegelte a fent említett eredményeket. Ráadásul az MNB vezetőinek bére még így is elmarad a szlovák jegybankban megszokottól, pedig nem nyújtanak gyengébb teljesítményt.

Matolcsy fizetését a jegybanktörvény módosítása emelte 2 millió 377 ezerről ötmillió forintra, a törvényjavaslatot azonban az Alkotmánybíróság – a közérdekű adatok hozzáférhetőségének korlátozása miatt – megsemmisítette. A parlamenti többség az alapítványok közpénzköltéseinek ügyében visszakozott, Matolcsy fizetéséből azonban nem enged.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.