Matolcsy figyel arra, hogy a családtagok is pozícióban legyenek

Amióta Matolcsy György jegybankelnökként nekifogott a nemzeti értékek őrzésének, nagyobb figyelmet fordít arra is, hogy másfajta értékeket is a szerinte megfelelő polcra helyezzen. S mivel a család a legnagyobb érték, a rokonságot is megfelelő helyen érdemes tudni. Tágabb családjából ma hatan vannak pozícióban.
Az, hogy a jegybankelnök rokonai állami cégeknél, alapítványoknál viselnek tisztségeket, esetleg polgármesterek, nem teremt összeférhetetlenséget. A Matolcsyk szemére legfeljebb a mértékletesség hiányát lehet vetni, ám a hasonló ügyeket korábban is pártszínektől függetlenül kézlegyintéssel intézték el a politikusok. (Annak idején Szilvásy György tárcavezetőt sem zavarta, hogy felesége osztályvezető a Pénzügyminisztériumban.)
Forrás: RTL Klub

A jegybankelnök fia, Matolcsy Máté Huba azt követően lett elemző az MKB Banknál, hogy az állam megvette a pénzintézetet. A bank felügyeleti szerve ugyanis a jegybank, vagyis Máté Huba tevékenységét is az apja által irányított intézmény felügyeli. Hasonló a helyzet Szemerey Tamással, aki az elnök unokatestvére: ő a volt Evobank, most Növekedési Hitelbank tulajdonosa 2014 nyara óta.

Az unokatestvérek közül Szemerey Gabriella a jegybanki alapítványok alapította Kasselik-Ház Ingatlanfejlesztő Kft. igazgatósági tagja. Matolcsy Károly pedig – már 2011 óta – az Építésügyi Minőség-ellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) tudásközpontjának igazgatója.

Nyilvánvalóan nem a jegybankelnöknek, hanem a választóknak köszönheti posztját a balatonakarattyai és a kecskeméti polgármester egyaránt. Ám talán nem véletlen, hogy a tóparti településen a jegybankelnök nejét a Fidesz támogatta. Igaz, Matolcsy Gyöngyit a polgárok választották polgármesternek, ahogyan a Kecskeméten a Fidesz–KDNP színeiben induló Szemereyné Pataki Klaudiát is, aki György unokatestvérének felesége.

A Matolcsy-rokonság távoli ágán szerepelt Matolcsy Mátyás: a kuzin viszonylag rövid pályaívét a Nemzetgazdasági Minisztériumban még 2013-ban írta le. Négy hónapot töltött a tárcánál. A gépészmérnök végzettségű rokont nem az akkori miniszter rakta pozícióba, évtizedek óta dolgozott különböző szervezeteknek. Mindenesetre tény, hogy miután Matolcsy áttette székhelyét a jegybankba, menesztették a szakértőt szerződése lejárta előtt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.