Mától újra él a kilakoltatási moratórium

Életbe lépett a kilakoltatási moratórium, így jövő év március elsejéig senkit sem lehet az utcára küldeni. Kivételek vannak.

A december elsejétől jövő év március elsejéig tartó téli kilakoltatási moratórium idején a végrehajtó a lakóingatlan kiürítését elhalaszthatja magánszemélyek esetében, míg bizonyos állami és önkormányzati fenntartású intézményekben április tizenötödikéig nem lehet kikapcsolni a közműveket. 

A jogszabály szerint nincs lehetőség a moratóriumra, ha önkényesen elfoglalt lakásról van szó, vagy ha a kilakoltatásra kötelezett lakóval szemben korábban rendbírságot szabtak ki. A bíróság a kiürítés végrehajtására utasít akkor is, ha a kötelezett vagy a vele egy háztartásban élő más beköltözhető lakóingatlan használatára jogosult, vagy ha a végrehajtást kérő a halasztás idejére gondoskodik a kötelezett elhelyezéséről, vagy a végrehajtást kérő magánszemély valószínűsíti, hogy a kiürítendő lakóingatlan birtokba vétele nélkül az ő lakhatása nem biztosított.

A Bírósági Végrehajtói Kamara közölte az MTI-vel: a végrehajtási ügyek száma az előző évhez képest némileg nőtt, de jobbára az idén is „kis követelések” miatt indult. A sikeres ingatlanárverések száma jelentősen csökkent, és nem éri el az összes végrehajtási ügyek fél százalékát sem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.