Mást mond Lázár János, mint a főnöke

Orbán kijelentése szerint „az nem megy, hogy diktatúrát kiáltunk, másnap meg pénzt kérünk”. A Miniszterelnökséget vezető miniszter pártatlan elbírálásról beszélt ugyanaznap.
Kinek higgyünk?
Kinek higgyünk?
Kurucz Árpád / Népszabadság

A vasárnapi önkormányzati választás egyik legfontosabb kérdésének nevezte Orbán Viktor a Vas Népének adott, a lap online oldalán vasárnap megjelent interjúban, hogy lesznek-e olyan polgármesterek és megyei vezetők, akik képesek együttműködni a kormánnyal. „Az együttműködéshez bizalom kell. Az nem megy, hogy egyik nap diktatúrát kiáltunk, gyalázzuk a kormányt, lejáratjuk külföldön, másnap pedig azt mondjuk, hogy működjünk együtt, mert pénzről van szó” – közölte a miniszterelnök. Ezzel – ha nem is közvetlenül – azokat az értesüléseket erősítette, hogy a helyi kampányban a fideszes jelöltek azt terjesztik: az adott település csak akkor kap fejlesztési pénzeket, ha a polgármester és a testület többsége kormánypárti lesz.

Az interjúban a kormányfő azt kérte az emberektől, olyan önkormányzati vezetőket válasszanak, akik őszintén tudnak közösen dolgozni a jelenlegi kormánnyal. „Ahol ilyen képviselők, polgármesterek lesznek, ott kialakul az összefogás, és az emberek érezni fogják a közös munka előnyeit” – magyarázta a miniszterelnök. Arra is emlékeztetett, hogy a 2010-es országgyűlési választás óta minden voksolást megnyert a Fidesz–KDNP, ami szerinte azt jelzi a külvilágnak, hogy Magyarország erős, mert egységes. A választóktól azt kérte, erősítsék tovább az országot az összefogás erejével, és október 12-én tegyék mindenkinek világossá: „Ez az ország a miénk, mi döntjük el, hogy mi történik itt.”

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap az ATV Szabad szemmel című műsorában némileg másképp fogalmazott, amikor arról beszélt: miután politikai felelősséget visel az európai uniós pénzek felosztásáért is, mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy sem személyes pénzügyi, sem politikai szempontok egy pályázat odaítélésénél se érvényesüljenek. A kormányzat az önkormányzati választás után nem azt fogja nézni, hogy az adott városvezetés milyen színű, hanem hogy mi a programja, és hogyan tud gazdasági növekedést elérni az adott településen – állította a miniszter. Mint mondta, nagyon sokan fognak csalódni mindkét politikai oldalon, mert ha a városvezetésnek nem lesz programja arra, hogy egy adott közösségben hogyan lesz munkahely, „akkor nem fogunk neki támogatást biztosítani”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.