Pofátlanul olcsón adják Ákosnak a helyet, más tízszer annyit fizet

Az Andante Borpatika négyzetméterenként 408,5 forintot fizet a területhasználatért. Kevesebbet, mint amennyiért egy hosszúlépést árulnak.

A Bem rakparton, a Lánchídnál fekvő 272 négyzetméteres éttermet működtető vállalatban Ákos a többségi tulajdonos, de a fideszes képviselő, Tiffán Zsolt is tulajdonos.

Tavaly áfa nélkül 113 153 forintot fizettek havonta az önkormányzatnak az helyiség bérléséért. Azonban október végén a képviselő-testület úgy döntött, változásokat vezet be, és csökkentik az összeget. Vagyis pontosabban csak annyit kérnek, hogy a bérleti díj a jegybanki alapkamat értékével emelkedjen. Így jön ki a 408,5 forintos négyzetméterenkénti ár, amely kevesebb, mint amennyiért – 430 forintért – egy hosszúlépést árulnak – írja a 444.

Ez igencsak kevésnek tűnik, tekintve, hogy a budai Vár közepén, valóban frekventáltabb helyen működő Ruszwurm cukrászda sorsát firtatva pont az I. kerületi önkormányzat közölte, hogy a bérlők csak 6900 forintot fizetnek négyzetméterenként, miközben a környéken élők 47 ezret fizetnek. Csak egy kis matek: ha az összeget lebontjuk havi szintre, 3915 forint jön ki, amely csaknem tízszer több, mint amennyit az Andante Borpatikától kérnek.  

A portál megkérdezte az I. kerületi önkormányzatot, hogyan is állapítják meg a díjakat. A budavári önkormányzat válaszában három okot sorolt fel.

Az egyik az, hogy a bérlő igencsak átalakította a helyiséget – ezekért pedig saját maga fizetett. Emellett az étterem igen nagy területére való tekintettel az „önkormányzat további kedvezményeket adhat/és ad a bérleti díjból”. A második szerint ráadásul sokáig parkolni is igencsak nehézkes volt az Andante környékén, mivel folyton felvonulások, építkezések zajlottak, és gyalogosan se volt egyszerű megközelíteni Ákos éttermét. A harmadik indok az volt, hogy az étterem nemcsak vendéglátásból él, 2005 óta sok kulturális eseményt rendeztek itt, így egyfajta központtá vált a hely, ezt is mérlegelték a díj megszabásakor.

És bár azt gondolnánk, a Lánchídnál megéri éttermet nyitni, a budavári önkormányzat ezt máshogy véli. „...Ingatlanpiaci pozíciója vendéglátás szempontjából nagyon gyenge... véletlenül nem sétál be senki, forgalma szinte csak az igen erős programkínálattal biztosítható” – tették hozzá indoklásukban.

Azonban úgy néz ki, az olcsó bérleti díj sem segít az étteremnek, hiszen az Andante Borpatika Kft. évek óta veszteséges. Tavaly csaknem 28 millió forint volt a bevételük, de végül mínusz 750 ezerrel zártak. Ákos másik cége, a Fehér Sólyom bt. viszont igencsak sikeres: nettó 401 millió volt a bevétele 2015-ben, és 147 millió volt a profit. Bérre ebből 2,1 millió forint jutott.

Szóval Andante ide, Andante oda, tavaly igencsak jól ment a szekere Ákosnak. Még úgy is, hogy fő támogatóját, a Telekomot elveszítette női princípiumos megjegyzései miatt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.