Második kör: utólag a motorosok javára döntött a bíróság

A bíróság másodjára jogsértőnek minősítette és hatályon kívül helyezte a rendőrségi tiltást, tehát más elnevezéssel és módosított útvonalon elvileg vonulhattak volna vasárnap a Nemzeti Érzelmű Motorosok. Minderről a motorosok vezetője adott ki tájékoztatást.

A motorosok eredetileg „Adj gázt!” elnevezéssel, a Dohány utcai zsinagóga érintésével akartak vonulni vasárnap, azon a napon, amikor az Élet Menetét rendezik a fővárosban.

A rendőrség első körben tudomásul vette a motorosok demonstrációjáról szóló bejelentést.

Orbán Viktor miniszterelnök azonban utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy akadályozza meg a hatalmas felháborodást kiváltó akció megtartását.

A belügyminiszter intézkedett, a rendőrség – a TASZ jogvédő szervezet szerint törvénytelenül – betiltotta a vonulást.

Jeszenszky Sándor, a motorosok vezetője – a Jobbik XI. kerületi szervezetének időközben lemondott elnöke – bírósághoz fordult. Hiába: a bíróság jóváhagyta a rendőri tiltást.

Másodszorra a motorosok szintén vasárnapra, de módosított útvonalon (a zsinagóga elkerülésével) és más néven (tavaszi évadnyitóként) jelentették be rendezvényüket.

A rendőrség ismét engedélyezte a vonulást, de a miniszterelnök – a szocialista Steiner Pál felszólítását követően – másodjára is a demonstráció megakadályozására utasította a belügyminisztert. A rendőrség pedig újra betiltotta a motoros eseményt.

Ekkor már szombat délelőtt volt, a motorosok kifutottak az időből: fellebbezésüknek a bíróság már csak utólag adhatott igazat.

Íme a Jeszenszky Sándor által küldött közlemény, úgy, ahogy érkezett:

„A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a mai napon a Nemzeti Érzelmű Motorosok >második

A bíróság egyrészt jogszerűtlennek ítélte a bejelentéstől számított 48 órán túli betiltást, továbbá súlyosan jogszabálysértőnek minősítette, hogy a rendőrség a rendezvényt alá nem támasztott feltételezésekre hivatkozva tiltotta meg, súlyosan megsértve a rendőrség tényállás tisztázási kötelezettségét.

A Bíróság megállapította, hogy a rendőrség az indoklásban tévesen hivatkozott a Közigazgatási hatósági eljárás szerinti döntés saját hatáskörben történő felülvizsgálatára, mert a Gyülekezési törvény szerinti rendezvény tudomásul vétele nem tekinthető Közigazgatási határozatnak.

A Bíróság kiemelte, hogy feltétlen jogállami elvárás, hogy a gyülekezési jog, mint alapvető szabadságjog gyakorlására vonatkozó határozatot a hatóság hatáskörével nem visszaélve, a jogszabályi rendelkezéseken kívüli, egyéb szempontokat nem mérlegelve, a szakszerűség követelményének feltétlen szem előtt tartásával hozza meg.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.