Masírozhat a Nemzeti Őrsereg

A lakó egy része fellebbezett a miskolci paneltűz vizsgálati eredményének megállapításai ellen, mely szerint a tűz oka ismeretlen; tovább csökken a távhő ára Nyíregyházán; nem kezdeményezi a Nemzeti Őrsereg feloszlatását a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség. Lapszemle.

Észak-Magyarország: Fellebbeztek a miskolci paneltűz vizsgálata ellen

Lakók egy csoportja nem fogadja el az augusztus 15-ei, három ember halálát követelő miskolci panelház tűz vizsgálati eredményét, fellebbeztek ellene - írja az Észak-Magyarország. A tűzeset után egy hónappal készült el a tűzvizsgálati eredmény, ebben az áll: a tűz keletkezésének oka ismeretlen.

Több, az épületben élő lakó ezen már akkor felháborodott, e hét csütörtökön pedig huszonnégy család aláírásával eljuttatták fellebbezésüket a tűzoltóságnak. Indokként azt is felhozták: a tűzoltók a tűz észlelése után negyedórával már a helyszínen voltak, ezért elképzelhetetlennek tartják, hogy a lakás ennyi idő alatt úgy kiégjen, hogy ott a szakemberek semmilyen olyan nyomot ne találjanak, amiből megállapíthatnák a keletkezés okát.

A ház lakói nem szeretnék, ha elülne az ügy, hiszen eddig is más történt, mint, amit az önkormányzat a tűz éjszakáján megígért, ráadásul sokan a mai napig nem tudtak visszaköltözni a lakásukba.

Kelet-Magyarország: Tovább csökkenhet a távhődíj Nyíregyházán

Újabb távhődíj-csökkentést terveznek Nyíregyházán. A szolgáltatásért felelős Nyírtávhő Kft. november elsejétől a hődíj csaknem tíz százalékos mérséklésére tesz javaslatot a szabolcsi megyeszékhely közgyűlésének, amely hétfőn dönt az előterjesztésről - adja hírül a Kelet-Magyarország.

Július óta ez már a negyedik díjcsökkentés (változott az alapdíj, az áfa, októberben és novemberben a hődíj) Nyíregyházán, ami összességében a távhős lakásokban élők költségeinek 15 százalékos mérséklését jelenti.

Népszava: Nem oszlatják fel a Nemzeti Őrsereget

Nem kezdeményezi a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség a Nemzeti Őrsereg feloszlatását - értesült a Népszava a megyei főügyésztől. A lap szombati számában Kovács András elmondta, befejezték a Munkáspárt még augusztus elején beadott, erről szóló kérvényének vizsgálatát. Ebben egyebek közt azt írták, hogy az őrsereg ugyanazt a tevékenységet végezte, mint a július 2-án feloszlatott Magyar Gárda, így őket is fel kellene oszlatni.

A főügyész beszámolója szerint viszont a Nemzeti Őrsereg hagyományőrző és polgárőr egyesület májusi bejegyzése óta semmi olyat nem tett, ami a beadványban foglaltakat megalapozta volna.

Könnyen elképzelhető - s ezzel név nélkül szakértők is egyetértenek -, hogy az őrsereg épp a Magyar Gárda feloszlatásából tanult. Úgy tudni, hogy alapszabályukat teljesen másként írták meg, s tevékenységi körükbe tartozik a polgárőrködés is.

Ilyen irányú lépéseket eddig azonban nem tett az őrsereg. Ha ugyanis valóban „polgárőrködni” akarnának, akkor ahhoz minden polgárőrnek egyesületi tagnak kellene lennie. Eddig azonban továbbra is csak tíz taggal „üzemel” a szervezet, s nincs külön polgárőri listájuk sem, amelynek vezetése szintén kötelező lenne.

Az viszont kétségtelen, hogy az őrsereg korábban - még bejegyzése előtt - többször vett részt olyan rendezvényeken, amelyeket a gárda szervezett. Ott voltak azon a tavalyi felvonuláson, amelyet az Olaszliszkán agyonvert Szögi Lajos tiszavasvári tanár emlékére tartottak. Megjelentek a szlovákiai Királyhelmecen is, ahol egyenruhában díszelegtek, ezért a szlovák hatóságok eljárást is indítottak ellenük.

Arról is beszámol a Népszava, hogy hamarosan a parlament elé terjeszti a népegészségügyi program végrehajtásáról szóló 2008-as jelentését a kormány. A beszámolóból kiderül: tavaly az Egészségügyi Minisztérium 1,1 milliárd forintot biztosított prevenciós célokra, a társminisztériumok pedig további 12,5 milliárdot.

A jelentés szerint a népegészségügyi célok megvalósítására továbbra is minden eddiginél nagyobb forrás, több tízmilliárd forint áll rendelkezésre az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében.

A beszámoló a jövőbeni célok között rögzíti a népegészségügyi programok felgyorsítását és az ingyenes szűrések körének bővítését, többek között a dohányzás és egyéb szenvedélybetegség - alkoholizmus, kábítószer-függőség - elleni, valamint a rendszeres testmozgás és a helyes táplálkozás fontosságát hangsúlyozó programokkal.

A beszámoló szerint a célok megvalósításához a szaktárca az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat megerősítését tervezi. Csakhogy a tervek szerint jövőre a szaktárca mindössze 370 millió forintot költhetne népegészségügyre, szemben a tavalyi és az idei több mint egymilliárd forinttal. Ám megoldásként felmerült: az ÁNTSZ-nek szánt egymilliárd forintos kommunikációs pénzeket csoportosítanák át a szűrések folytatására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.