Másfélszeresére növelné az ösztöndíjakat a HÖOK

Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a hallgatói ösztöndíjak 42 százalékos növelését kezdeményezi 2017-től - az erről szóló javaslatról a szervezet szombati fővárosi közgyűlésén döntöttek. 
Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke elmondta: a hallgatói ösztöndíjak 2007 óta nem emelkedtek, és javaslatuk azt tartalmazza, hogy az inflációval növelt értéken bővüljenek a juttatások. Ez számításaik szerint átlagosan 42 százalékos emelést, és mintegy 9 milliárdos forrás bevonását jelentené a rendszerbe. Hozzátette: minőségi és alapvető tartalmi változtatásokat is szükségesnek tartanak.
 
A tanulmányi ösztöndíj új számításakor mindenképpen szeretnék motiválni a hallgatókat a kurzusok sikeres teljesítésére. A köztársasági ösztöndíjnál a kiválóságok kiemeltebb elismerését szeretnék elérni, a fő cél az ösztöndíj presztízsének helyreállítása. A szociális támogatások terén az átláthatóságot és az objektivitást növelnék javaslataik - közölte. Gulyás Tibor hozzátette: elsődleges cél a hallgatók élethelyzetének általános javítása, ami túlmutat az ösztöndíjreformmal kapcsolatos javaslatok kidolgozásán.
 
Kitért arra is, hogy a közgyűlés tárgyalta a kollégiumok területén szükséges reform lépéseket, valamint a kevésbé ismert hallgatói szolgáltatások rendszerszintű javításának feltételeit, továbbá a diákkedvezmények szervezésében rejlő lehetőségeket.
 
A tanácskozás napirendjén szerepelt még a HÖOK és a Magyar Egyetemi Főiskolai Sportszövetség között létrejövő együttműködési megállapodás, amelynek eredményeképpen többek között az UNESCO által életre hívott szeptember 20-ai sportnap megszervezését valósítják meg hazánkban.
 
További együttműködés született a külföldi magyar tehetségek elérésére és támogatására az Új Nemzedék Központtal, valamint a Vezér Hallgatói Egyesülettel annak érdekében, hogy a fenntartható fejlődés területén hangsúlyosabb szemléletváltás jöhessen létre a felsőoktatás szereplői között. A partnerség jegyében az első lépés már március elsejétől kezdetét veszi, a HÖOK székhelyén szelektív hulladékgyűjtők kihelyezésével.
   
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.