Másfélmilliós kártérítés a 2006-os rendőri bántalmazás áldozatának

Nyolcszáz-nyolcszázezer forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezte a Fővárosi Bíróság (FB) a Budapesti Rendőr-főkapitányságot és a Készenléti Rendőrséget szerdán, amiért 2006 szeptemberében a rendőrök elfogtak és jogtalanul őrizetben tartottak egy férfit, aki eközben súlyos kézsérülést is szenvedett.

A bíróság megállapította: a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) - amelynek jogutódja a Készenléti Rendőrség - megsértette a felperes, Zajácz László tanár személyes szabadság védelméhez, emberi méltóság védelméhez, és egészséghez, testi épséghez fűződő jogát. Mindezt azzal követték el, hogy túllépték a szükséges és arányos mértéket, amikor elfogták és kényszerítő eszközt alkalmaztak a felperes ellen, valamint megalapozatlanul tartották őrizetben. A BRFK ugyanezen jogokat azzal sértette meg, hogy a férfit szeptember 21-22-én megalapozatlanul őrizetben tartotta, és az "őrizet módját sem megfelelően választotta meg". Az ítélet nem jogerős.

Zajácz László azért perelte be a BRFK-t és a Rebiszt, mert 2006. szeptember 20-án este a Kossuth térről távozóban az V. kerületi Bank utca és Október hatodika utca sarkán brutálisan bántalmazták a rendőrök. Az akkor 45 éves pedagógus állítása szerint többször megütötték az arcát, eltörték a csuklóját, kificamították a könyökét, és a földön vonszolva trágár szavakkal szidalmazták.

Később feldobták egy rabszállítóra, majd a XIV. kerületi kapitányságra vitték. Állapota miatt mentőt kellett hívni hozzá. A kórházban a kezét begipszelték, majd egy négy és fél órás műtét után az ágyhoz bilincselték. A rendőrök a kórházi dolgozóknak azt mondták, rabkórházba viszik, ám ehelyett a Gyorskocsi utcába szállították, onnan ismét a XIV. kerületi kapitányságra, majd egy XIX. kerületi fogdába vitték. Orvosi ellátást nem kapott, másnap délután seblázas állapotban tették ki az utcára.

A férfi azt állította, sérülései miatt nem tud a szakmájában elhelyezkedni, ezért 2-2 millió forint nem vagyoni kártérítést kért. Ellene egyébként garázdaság miatt eljárás indult, de azt megszüntették.

Az FB szerdán hozott ítéletében megállapította, hogy indokolatlan volt Zajácz Lászlóval szemben az őrizetbe vétel (hiszen még szabálysértést sem róttak a terhére) és a testi kényszer alkalmazása, a súlyos kézsérülés pedig egyértelműen az elfogást végző Rebisz munkatársainak tevékenysége következtében alakult ki. A bíróság szerint nem volt indokolt a férfi ágyhoz kötése, és a sérülését sem látták el megfelelően.

A bíróság a nyolcszáz-nyolcszázezer forint nem vagyoni kártérítés megítélésekor figyelembe vette a hasonló perek gyakorlatát, ugyanakkor úgy vélte, a felperes házasságának megromlását nem lehet erre az esetre visszavezetni. A rendőrségnek meg kell fizetnie az összesen 1,6 millió forint kártérítés kamatait is. A bíróság kötelezte a BRFK-t és a Készenléti Rendőrséget, hogy az ítélet jogerőre emelkedése után magánlevélben fejezze ki sajnálkozását a felperesnek a történtek miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.