Másfél hét múlva megalakul az új kormány

Jövő szombaton megalakulhat az új kormány. A szocialisták hozzájárulnak a kabinetrendszer gyors átalakításához.

A hétvégén terjeszti az Országgyűlés elé programját Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt - közölte a Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a házbizottság keddi ülése után. Így a program parlamenti vitája  május 25-én, kedden megkezdődhet. A programvita után az illetékes bizottságok meghallgatják a miniszterjelölteket, az új miniszterelnök és kormánya május 29-én, szombaton leheti le esküjét - közölte a frakcióvezető.

Az MSZP hozzájárult a házszabálytól való eltéréshez, hogy a kormányzati struktúráról szóló előterjesztést minél gyorsabban el tudják fogadni. A szocialisták a gördülékenységükért cserébe módosítóindítványaik elfogadását kérik a kormánytöbbségtől.

Temetés borítja a napirendet

A kormányfő és miniszterei
Fidesz kormány

Csütörtökön az éjszakába fog nyúlni az ülés és csak pénteken tartják meg a kettős állampolgárságról szóló törvény részletes vitáját, mert a szocialista frakció valamennyi tagja részt vesz csütörtök délután Toller László volt pécsi polgármester temetésén. Mesterházy Attila azt mondta, hogy megértést tapasztaltak a parlamenti pártoktól.

Orbán vita helyett programot írt

Arra a felvetésre, hogy miért nem volt jelen hétfőn az Országgyűlésben a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatnak - amelynek ő is előterjesztője - az általános vitájában, Orbán Viktor azt mondta: a kormányprogramot írta. Orbán Viktor leendő kormányfő kérdésre válaszolva kijelentette: nem koalíciós kormányt alakul, ezért  "nincs kereszténydemokrata és fideszes miniszter meg államtitkár, egy pártszövetség közös miniszterei és államtitkárai lesznek" - jelentette ki, megjegyezve, hogy esetükben a párthovatartozás határvonalait nem élesíteni, hanem inkább elmosni szeretné. Hozzátette ugyanakkor, hogy "szinte minden minisztériumban lesz olyan ember, akit kereszténydemokratának tekinthetünk".

Marad a pótlék

A Fidesz elnöke kérdésre válaszolva  kijelentette: a családtámogatási rendszernek továbbra is eleme marad a családi pótlék, mikéntjéről azonban nyitottak minden vitára, így például, hogy mi legyen természetbeni, mi legyen pénzbeli juttatás, mindenkinek azonos mértékben járjon-e. A hétfői indítványukkal összefüggésben ugyanakkor leszögezte: a családi pótlék egy olyan demográfiai juttatás, amellyel szemben egy kötelezettség áll, a gyermek tisztességes felnevelésének kötelezettsége.

'Jó, ha a forintot választják'

A devizahitelek forintra váltásával kapcsolatos felvetésre Orbán Viktor kifejtette: Magyarországon nem szabad megengedni, hogy kettős pénzrendszer működjön. "Az lehetetlen dolog, hogy családok százezrei kerüljenek kiszolgáltatott helyzetbe azért, mert egy másik valuta és a magyar pénz közötti átváltás megváltozik olyan körülmények között, amikor nekünk erre az arányra semmilyen befolyásunk nincsen" - mondta. Akik védettebben akarnak élni, jó ha a forintot választják, mert a forint értékét illetően a magyar gazdaságpolitikának maradtak még eszközei, míg "az euró tekintetében teljesen kiszolgáltatottak vagyunk" - fogalmazott a pártelnök. "Mi arra fogunk törekedni, hogy a magyar gazdaságpolitikát alapvetően forintban, a legalább részlegesen a befolyásunk alatt álló nemzeti valutában bonyolítsuk" - közölte, hozzáfűzve, hogy óriási hiba volt megengedni, hogy magyar családok euróban vállalt hitelekkel kerüljenek kiszolgáltatott helyzetbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.