Másfél évet kapott felfüggesztve Benedek Fülöp

Hivatallal való visszaélés miatt egy év hat hónap – három év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte első fokon, nem jogerősen Benedek Fülöpöt a Heves Megyei Bíróság. Kapott még hárommillió forint pénzbüntetést is.

Hivatallal való visszaélés miatt bűnösnek találta, és egy év hat hónap – három év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte első fokon, nem jogerősen Benedek Fülöpöt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. agrárportfóliójáért felelős vezérigazgatóhelyettesét a Heves Megyei Bíróság egy 2006-os pákozdi földügylet miatt. Benedek korábbi beosztottja, a másodrendű vádlott L. E. hivatallal való visszaélés és okirat hamisítás bűntette miatt egy év két hónap, szintén három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Benedek Fülöp és Kis Elemér az egri bíróságon

Mindkét vádlottat pénzbüntetéssel is sújtotta a bíróság, Benedek hárommiliós, L. E. másfél milliós büntetést kapott. A harmadrendű vádlottat, Máthay Csaba volt Fejér megyei földhivatali vezetőt a bíróság felmentette a bűnsegédként elkövetett hivatallal való visszaélés vádja alól.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész az első és másodrendű vádlott esetében súlyosbítást kért, továbbá indítványozta Máthay Csaba megrovását. Benedek és L. E. felmentésért fellebbeztek, a földhivatali vezető elfogadta az ítéletet. 

Az ominózus ügylet összefügg a kormány „földért életjáradékot” programjával: ennek keretében született ugyanis az a döntés, hogy a Honvédelmi Minisztérium a birtokában lévő, de katonai célokra nem használt területeket adják át a Nemzeti Földalapnak (NFA), s a földbirtokok értékesítéséből befolyt összeget fordítsák az életjáradékosok támogatására.

A tárgyaláson elhangzott: Benedek Fülöp 2006-ban  kezdeményezte, hogy egyszerűsített eljárásban, az érintett környezetvédelmi szakhatóságok kizárásával, egyfajta gyorsított ügymenetben kerüljön az NFA tulajdonába a kétszáz hektáros pákozdi lőtér. A Honvédelmi Minisztérium szakértői a föld átadását nem tartották indokoltnak, mondván: azt előbb lőszermentesíteni kell, ráadásul a természetvédelmi szakhatóságok bevonták a területet a NATURA 2000 programba is.

Áron alul

Juhász Ferenc akkori honvédelmi és Gráf József földművelésügyi miniszter azonban aláírták a földterület átadásáról szóló megállapodást, majd a Nemzeti Földalap pályázatot írt ki a terület értékesítésére. Három jelentkező közül egy építési vállalkozó, Szauerwein Tivadar lett a nyertes, mivel ő kínálta a legmagasabb vételárat, 90 millió forintot a földért. (Az árszakértők szerint ez az összeg a piaci árnál jóval alacsonyabb volt, igaz, a vevőt terhelte a lőszermentesítés több tízmillió forintos költsége is.) A magánvállalkozó nem sokkal később a földet a vételárnál jóval magasabb értékén apportként bevitte egy norvég befektetővel közös vállalkozásba, s úgy tervezték, golfpályát építenek a volt lőtéren.

Ennek érdekében azonban ki kellett vonni azt a mezőgazdasági művelés alól – a bíróság ítélete szerint ezt a folyamatot befolyásolta és gyorsította meg államtitkárként Benedek Fülöp, és akkori titkárságvezetője, L. E., amikor magas beosztásukkal és hivatalukkal visszaélve nyomást gyakoroltak az illetékes földhivatalokra. Azt kérték, hogy vegyék ki a művelési ág alól és minősítsék üzemi területté az ominózus kétszáz hektáros területet.

Tekintsünk el a bírságtól!

A föld tulajdonosa kérvényezte azt is, hogy tekintsenek el az ilyenkor szokásos átminősítési bírság – nagyjából 25 millió forint – kiszabásától. Ennek érdekében L. E. személyesen járt el a Fejér megyei földhivatal akkori vezetőjénél, Máthay Csabánál, akivel – a bíróságon korábban elhangzott tanúvallomások szerint – egy alkalommal Benedek Fülöp is „emelt, ordítozós” hangon beszélt az ügy meggyorsítása érdekében.

A tegnapi  tárgyaláson Benedek Fülöp ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a stílusa talán nem egy francia nevelőnőé, de munkájában a hatékony ügyintézés vezérelte, s ha valakit eközben megbántott, attól elnézést kér.

Névtelen bejelentés

A pákozdi földügy egyébként 2006 decemberében, egy korábbi székesfehérvári földhivatali dolgozó, Stumpfold Norbert feljelentése, illetve egy névtelen bejelentés kapcsán pattant ki. Később kiderült: a névtelen bejelentő maga Máthay Csaba, a Fejér megyei földhivatal akkori vezetője, akinek nem tetszett a pákozdi földterület körüli ügyintézés.

A bejelentésre a Fejér megyei ügyészség óvást emelt az ellen, hogy a kétszáz hektáros, természetvédelmi terület ilyen módon egy külföldi vállalkozás birtokába került – az ezzel kapcsolatos határozatot végül a Fejér megyei Bíróság megsemmisítette. Máthayt tegnap a bíróság felmentette a hivatali visszaélés bűnsegédként elkövetett vádja alól. A jelenlegi állapot szerint a volt lőtér most Szauerwein Tivadar birtokában van, s lőszermentesítési kötelezettséggel mezőgazdasági földterületként szerepel.

Ingerült beszélgetés

A per során előkerült egy, az ügyészség által bemutatott, meg nem nevezett forrásból származó hangfelvétel, amelyen Benedek Fülöp ingerülten jelzi beszélgetőpartnereinek, hogy ő maga járt el a földterület átminősítési ügyében, és intézett el dolgokat az ügylet gyors lebonyolítása érdekében.

A bíróság által felkért Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Szakértői Intézete szakvéleménye szerint a hangfelvételt nem manipulálták, az eredeti. Ugyanakkor Benedek Fülöp védője, Kiss Elemér (a Medgyessykormány kancelláriaminisztere) benyújtott egy másik igazságügyi szakvéleményt, amely szerint a pár másodperces felvételből nem lehet megállapítani annak valódiságát.

A bíróság ezt utóbbi álláspontot nem tekintette szakértői véleménynek.

Benedek Fülöp az utolsó szó jogán a hangkazetta felvételének körülményeiről azt mondta: jogsértő módon rögzítették egyes szavait egy családi eseményen, s ami ennél is szomorúbb: valószínűleg olyasvalakit használtak fel erre a tettre, akiben ő megbízott, s akit a barátjának tartott. Benedek tudósítónknak a tárgyalás után azt mondta: az ítélettel nem ért egyet, abban a jelenlegi politikai közhangulat tükröződik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.