Martonyi: Teljes a bizalmunk Jeszenszky Géza iránt

A romák szexuális szokásai kapcsán tett megállapítása nem ingatta meg a bizalmat Jeszenszky Géza oslói magyar nagykövet iránt – szögezte le a külügyi tárca vezetője.

Martonyi János szerint nincs rasszista utalás Jeszenszky Géza egyetemi jegyzetében. A külügyminiszter a Hír TV Kontraszt című műsorában megvédte az oslói magyar nagykövetet.

Martonyi János hangsúlyozta: húszéves munkakapcsolat fűzi a volt külügyminiszterhez, aki ráadásul a kritizált sorokat nem diplomataként, hanem egyetemi tanárként jegyezte.

Martonyi hangsúlyozta, hogy a Külügyminisztérium semmilyen formában nem határolódott el Jeszenszkytől, s a tárca korábbi közleménye egyértelműen leszögezi, hogy „teljes a bizalmunk Jeszenszky Gézában”.

Az Index a Roma Sajtóközpont Facebook-oldalán megjelent bejegyzés alapján azt írta: Jeszenszky Géza volt külügyminiszter egyetemi jegyzetében, amelyből a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) tanít, úgy fogalmaz, „azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek vagy unokatestvérek házasodjanak vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással”.

Az oslói nagykövet korábban a Hír TV Rájátszás cím műsorának azt mondta: nem mond le a nagyköveti posztról, bírja a külügyminiszter bizalmát. Azt is hangsúlyozta, hogy mindig támogatta a nemzeti és etnikai kisebbségek jogait.

Jeszenszky Géza november 5-i, Rostoványi Zsoltnak címzett nyílt levelében azt írta, az egyetem elmulasztotta őt meghallgatni, és neki, az elsődlegesen érintettnek nem is küldték meg az állásfoglalást. Az intézmény eljárását súlyosan méltatlannak tartotta. Szerinte a BCE nyilatkozata nem áll összhangban az őt jól ismerő oktatók véleményével.

Az eset után a Professzorok Batthyány Köre mellett Charles Gati, a Johns Hopkins Egyetem professzora, Simonyi András volt washingtoni nagykövet, a Johns Hopkins Egyetem Haladó Nemzetközi Tanulmányok Paul H. Nitze Intézete (SAIS) transzatlanti kapcsolatokat kutató központjának ügyvezető igazgatója és Deák István, a Columbia Egyetem professor emeritusa is kiállt Jeszenszky Géza mellett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.