Marhák voltak a fővárosi képviselők? - Vita a repülőnap ingyenes helyfoglalásáról

A főpolgármester vizsgálatot kezdeményezett amiatt, hogy az augusztus 20-i állami ünnep során magáncég kapott bérbe ingyen közterületet, többek között egy forgalmi sávot, a repülőverseny VIP-vendégei kényelmére. "Ha a vörös bikás repülőverseny az államalapítási ünnep szerves része, akkor mi szürke marhák vagyunk" - fogalmazott Szalkai István.

A szocialista Szalkai István felvetésére Demszky Gábor főpolgármester önkormányzati vizsgálatot kezdeményezett annak tisztázására, hogy - a politikus szerint - az augusztus 20-ai állami ünnep kapcsán a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) egy magáncég kezdeményezésére, annak érdekében, ingyenes közterület-használatot kért és kapott.

Szalkai István az MTI-nek szombaton elmondta, hogy a MeH kérelmének mellékleteiből ki kellett volna derülnie annak, hogy a Red Bull cég számára előnyös az adott kérelem. Megjegyezte, hogy aligha lehet közfeladata a MeH-nek a büfésátor üzemeltetése, a mobil illemhelyek, videó kivetítők vagy időmérőpontok működtetése.

Külön sáv a VIP-vendégeknek, ingyen

Fővárosi képviselőként különösen felháborítja az, hogy ismeretei szerint olyan közterület-használat is megvalósult, amikor a VIP-vendégek számára a fővárosi közterületből egy egész sávot elkerített valaki, s azon furikázták ki-be az egyébként is nehezen járható városban az embereket. Kifogásolja azt is, hogy az ingyenesen átengedett térségben a világörökség részét képező Margit hídon napokon át egy ismert óramárkát hirdettek. A szocialista városatya hangsúlyozta, hogy az általa becsült több százmillió forint közterület-használati díjat be kellene hajtania a fővárosi önkormányzatnak a szervezőktől.

Vörös bika és szürke marhák

Megjegyezte, hogy az államalapítási ünnepnek aligha lehet szerves része egy repülős verseny "hacsak nem Árpád apánkkal együtt vonultak be a Red Bull vörös bikái az országba". Ha mégis így gondolná a főváros, akkor viszont "a vörös bikák mellett itt megjelentünk, mint szürke marhák".

Ughy Attila, a városképvédelmi bizottság elnöke közölte, hogy a főpolgármester felkérésére kivizsgálják ezt az ügyet. Megjegyezte, hogy a közterület-használati engedélyeket ő írja alá ugyan, de ez nem jelenti azt, hogy személyesen egyet is ért azokkal. A fideszes politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a bizottság nyilvánvalóan nem maga dönt ezekben a kérdésekben, hanem van egy főpolgármesteri hivatali javaslat.

A vattacukornál és a bringóhintónál jobban mérlegelnek

Abban az esetben pedig, amikor a MeH-től érkezik egy kérelem, a hivatali mérlegelés kevésbé szokott erőteljes lenni, mint amikor a Városligetben vattacukrot akarnak árulni vagy a Margitszigeten bringóhintót akarnak üzemeltetni. Egyszerűen azért, mert "azt gondoljuk, azt feltételezzük a Magyar Köztársaság miniszterelnökéről és Miniszterelnöki Hivataláról, hogy igyekszik jogszerűen eljárni", kérelmei megfelelnek a hatályos előírásoknak. Ha pedig a kérelem már megjárta a főpolgármesteri hivatalt "úgy gondoljuk, hogy nem igazából kell nekünk ezeknek a dolgoknak ellenállnunk".

Az elnök kitért arra is, hogy a MeH sokszor csak annyit jelez kérelmében, hogy egy adott ünnep kapcsán valahol közterület-használatot kér. Később, esetleg a rendezvények előtt újabb kérelem érkezik, hogy pontosabban mit is akarnak. Ez esetben például a Red Bull Air Race verseny megtartását jelezték. Utalva arra, hogy vizsgálatukban górcső alá veszik majd a világörökség helyszínén elhelyezett óragyári reklámot is, közölte, hogy a jövőben fokozottabban ellenőrzik majd a MeH-nek a nemzeti ünnepekhez kapcsolódó közterület-használati kérelmeit.

Megjegyezte azt is, hogy egyidejűleg megvizsgálnak más ingyenes közterület-használati kérelmeket is. Példaként említette az úgynevezett uszálystrandot, amelynek ingyenes közterület-használatot biztosítottak, miközben röviddel a nyitás után már pénzt szedtek a belépőktől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.