Már csak Orbánban bíznak a beszállítók

Orbán Viktortól kértek személyes közbenjárást, hogy mielőbb hozzájussanak a pénzükhöz a kórházi beszállítók. A szektort képviselő érdekvédelmi szervezetek: az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ) és az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) levélben jelezte a kormányfőnek, hogy naponta 150 millió forinttal emelkedik a mostanra 90 milliárdosra duzzadt adósság.

Az érdekvédők emlékeztetnek arra, hogy a kormány korábban azt ígérte, hogy 2015. április elsejétől rendezi ezt a tartozást. Ám eddig ez ügyben semmi nem történt. A beszállítók egyben azt is kérték, hogy az állami fenntartásban működő egészségügyi szolgáltatók minden jogszerűen fennálló tartozást rendezzenek. Azaz teljes konszolidációt várnak.

A két szövetség segítséget is ajánlott és javaslatlistával is hozzájárul a szektor adósságmentes működtetéséhez. Ennek részeként egyebek mellett azt ajánlották, hogy az egészségügyből hiányzó forrásokat kiszámítható és az ország mindenkori teljesítőképességéhez igazodó ütemben pótolják vissza.

Konkrétan azt javasolták, hogy az Egészségbiztosítási Alapból (E-Alap) a betegellátásra jutó költségsorát a döntéshozók a következő öt évben évente 5 százalékkal emeljék. Javasolják továbbá, hogy a kormány fontolja meg részleges és önkéntes magánfinanszírozás lehetőségét az intézményekben. mint írják: ezzel bővíthető a forrásteremtés az ágazatban.

Továbbá azt is szeretnék, ha a határidőn túli kintlévőségeiket levonnák a cégek közterheiből. Végül azt kérték, hogy a miniszterelnök adjon határozott utasítást annak érdekében, hogy az érintett cégek mielőbb hozzájussanak jogos követeléseikhez.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.