Márciustól több tízezer forinttal emelkedik a praxispénz

Meg van a kormánydöntés az alapellátás számára félretett tízmilliárd forint elosztásáról – értesült a Népszabadság. Az összeget a háziorvosok, házi gyermekorvosok, a körzetekben dolgozó szakdolgozók, a védőnők és az alapellátó fogorvosok között osztják szét.

Döntött a kormány az alapellátásnak félretett tízmilliárd forint elosztásáról – értesült a Népszabadság. Az összeget a háziorvosok, házi gyermekorvosok, a körzetekben dolgozó szakdolgozók, a védőnők és az alapellátó fogorvosok között osztják szét.

A tízmilliárdból 2,8 milliárdot az alapellátás minőségének javítására szánnak. Ebből 500 millióra olyan orvosok pályázhatnak, akik a tartósan betöltetlen körzetekben vállalnak munkát. A sikeres pályázóknak a szabadon fölhasználható egy-hárommilliós összegért legalább négy évig az adott helyen kell majd gyógyítaniuk.

A többi  háziorvosnak márciustól 12-13 forinttal emelkedik az úgynevezett kártyapénze, melyet a kormány az elmúlt másfél évben két alkalommal is emelt. Így annak összege az Orbán-kormány négy éve alatt 164 forintról 200 forintra nőtt. Most erre jön márciusban további 12-13 forint, ami havonta 36 ezer forinttal növeli az átlagos praxisok bevételét.

Címkézve, „szinte névre szólóan” juttatja el a tervek szerint a kormányzat körzetekben dolgozó orvos-írnokoknak, ápolóknak szánt béremelést. Ők attól függően, hogy ki hány órát dolgozik hetente, 5500 és 11000 forint közötti emelésre számíthatnak havonta.

További és differenciált bevételhez juthatnak a több orvost vagy egyéb szakdolgozót alkalmazó praxisok. Ez 19 ezer forinttal jelenthet a mostaninál nagyobb összeget. A védőnőknek 30 ezerrel, az iskolai védőnőknek 37 ezer forinttal emelik márciustól a jövedelmüket. A hátrányos helyzetű településeken működő fogorvosi praxisok OEP-bevétele százezer forinttal emelkedik, ez kiegészülhet további 30 ezer forinttal, ha a fogorvosok elvégzik a szájüregi daganatok szűrését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.