Rengeteg embert küld el a BKV

Még az agglomerációs járatok átvétele előtt csoportos létszámleépítést jelentett be a BKV Zrt. Első körben 96 dolgozót küldenek el, jellemzően a busz- és a trolibusz-karbantartókat. A közlekedési cég nem tagadja, hogy ez csupán a kezdet, az idén további költségcsökkentés várható. Az elbocsátások okaként az új buszüzemeltetési modell bevezetését jelölte meg a cégvezetés, amelynek nyomán jelentősen csökkent az ágazat teljesítménye.

A helyzetet várhatóan tovább rontja az agglomerációs járatok üzemeltetésének átadása az államnak. Bár a HÉV üzemigazgatóság munkavállalóit a MÁV vélhetőleg örömmel átveszi, hiszen sem járművezetője, sem karbantartója nincs erre.

Az átadás-átvétel részleteiről Seszták Miklós fejlesztési miniszter és Tarlós István főpolgármester, illetve stábjaik tárgyalnak. A hivatalos nyilatkozat szerint jól haladnak. A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésére készült előterjesztésből azonban ez nem derül ki.

A városatyák elé kerülő javaslat tulajdonképpen csak a már ismert tényeket szedi sorba. Így azt, hogy a fővárosnak az agglomerációs közlekedés biztosítása csupán önként vállalt feladata, amire azonban egyetlen fillér állami támogatást sem kap.

Ráadásul a fővárosi közösségi közlekedés egészére szánt állami normatíva is egyre csökken, az idén már csak 18 milliárd forint. Budapest még az idei költségvetés februári közgyűlési tárgyalása előtt le szeretné zárni a tárgyalásokat, az agglomerációs járatokat pedig legfeljebb március végéig üzemeltetné. Ennek költségét pedig kiszámláznák az államnak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.