Márciusban áll bíróság elé Biszku Béla

Majdnem hatvan évvel a terhére rótt bűncselekmények elkövetése után, március 18-án áll bíróság elé az 1956-os forradalmat követő megtorlások idején belügyminiszter Biszku Béla.

Négy hónappal, június 28-ig meghosszabbította az ügyészség azt az elkülönített nyomozást, amelyet a Biszku Béla elleni feljelentések kapcsán indítottak egyebek mellett felbujtóként elkövetett kényszervallatás miatt - írta a Magyar Hírlap. Ettől függetlenül az 1956 utáni megtorlásokat irányító Biszku Bélának március 18-án – háborús bűntett és más bűncselekmények miatt – a Fővárosi Törvényszék elé kell állnia.

Biszku ellen tavaly október közepén emeltek vádat, a Fővárosi Törvényszék pedig március 18-ra tűzte ki az első tárgyalást. Az ügyészség azonban tovább nyomoz felbujtóként elkövetett kényszervallatás, jogellenes fogva tartás, a magyar állam területe elleni hűtlenség és felségsértés miatt is. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője ugyanakkor jelezte a lapnak: gyanúsítotti kihallgatásra egyelőre nem került sor, így a nyomozás jelenleg ismeretlen tettes ellen folyik.

Biszkut a vádirat szerint az 1956. december 6-án Budapesten, a Nyugati pályaudvarnál lezajlott „vörös zászlós” tüntetésen és a december 8-i salgótarjáni demonstráción leadott, negyvenkilenc személy életét kioltó sortüzek, valamint egy martonvásári razzia miatt vonnák felelősségre az „alapügyben”. Az ügyészség életfogytiglani szabadságvesztést kért a 92 éves egykori kommunista belügyminiszterre, aki az eljárásban nem tett vallomást, és tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.