Márciusban jöhet a sztrájk a Volánnál is

Még tárgyalási alapnak sem tekintik a volános szakszervezetek a munkáltató egy százalékos béremelési ajánlatát, ezért a sztrájkbizottság kezdeményezte a munkabeszüntetéshez szükséges kötelező egyeztetési eljárás megkezdését. Ha nincs megállapodás, márciusban sztrájkba lépnek.
A sztrájkbizottság napokkal ezelőtti megalakításának ellenére sem tett komoly bérfejlesztési ajánlatot a volános munkavállalóknak a munkáltatói oldalt képviselő Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetsége (KKVSZ). A hat érdekképviseletet tömörítő Volán-szakszervezetek Együttműködési Fóruma ezért folytatja a sztrájk előkészületeit – jelentette be a hétfő késő délutáni sikertelen egyeztetés után a szervezet szóvivője.

Baranyai Zoltán elmondta, hogy a munkáltatók a korábbi nullával szemben ezúttal egy százalékos bérfejlesztésre tettek javaslatot, ám ezt a szakszervezetek még tárgyalási alapnak sem tekintik. Az érdekvédők egyöntetűen kiálltak a korábbi követelésük mellet, ami 7,5 százalékos fizetésemelés és a volános ágazat bérfelzárkóztatása.

A megalázóan alacsony munkáltatói javaslat után az együttműködő szakszervezetek által korábban megalakított sztrájkbizottság a sztrájktörvény által előírt kötelező egyeztetési eljárás megkezdését szorgalmazta – közölték. Az akciószövetségbe tömörült érdekképviseletek a kollektív munkaügyi vitát kedden kezdeményezték.

A munkáltató a következő tárgyalási napot jövő hétfőre tűzte ki, mivel korábbi időpontban esélyt sem lát arra, hogy elmozduljon a mostani ajánlatától. A KKVSZ állásfoglalása szerint a sztrájkmenetrend összeállításához – ami az egyeztetés egyik alapvető dokumentuma – több nap kell, ezért is kért a munkáltató a folytatásig egy hét szünetet.

Abban az esetben, ha a szakszervezetek február 28-áig nem tudnak megállapodni a munkáltatókkal, és úgy látják, hogy a nyomásgyakorlás legkeményebb eszközével tudják csak a munkáltatót jobb belátásra bírni, márciusban meghirdethetik a sztrájkot.

Sztrájkra készülnek a vasutasok, mert a cég vezetősége múlt csütörtökön visszavonta saját korábbi bérajánlatát. Amennyiben február 20-ig nem tudnak megállapodni, a szakszervezetek szintén március első hetében országos sztrájkba kezdenek. Miután az árufuvarozás nem tartozik a még elégséges szolgáltatások körébe – figyelmeztetnek –, azt teljes egészében blokkolhatják.

A BKV-nál szintén szóba jöhet a munkabeszüntetés, ha a cég továbbra sem tesz elfogadható béremelési ajánlatot. A közlekedési társaság és a szakszervezetek képviselői csütörtökön tárgyalnak legközelebb.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.