Merénylet áldozata lett Morvai a Jobbik szerint

Nem követtek el törvénysértést, de hibáztak a rendőrök, akik igazoltattak két, transzparensükkel némán demonstráló fiatalt. A fogdában meztelenre vetkőztetett hangoskodók ügyét még vizsgálják. A Jobbik szerint politikai merénylet áldozat lett Morvai Krisztina, aki ezért feljelentést tett Gyurcsány és Draskovits ellen. A rendőrség szerint a jogásznő közeléből érte támadás a rendőrséget, ezért vetettek be könnygázt, amiből jutott mindenkire.

Formálisan hibáztak, bár semmiféle törvénysértést vagy szakmai hibát nem követtek el azok a rendőrök, akik március 15-én a Kossuth térről eltávolítottak két fiatalt a zászló felvonás alatt, akik egy maguk készítette transzparenssel némán demonstráltak a nézelődők között - ismerte el keddi sajatótájékoztatóján Tóth Gábor, Budapest főkapitánya.

Morvai Krisztina tárgyal a rendőrökkel a Bazilikánál
Morvai Krisztina tárgyal a rendőrökkel a Bazilikánál

- Nem megfelelően mérlegelték a helyzetet, úgy ítélték meg, a demonstrálók traszparense zavarhat másokat, takarja mások elől a kilátást - tette hozzá. Tóth Gábor megerősítette, hogy a két némán demonstráló semmiféle jogsértést nem követett el. Állítása szerint a rendőrök az intézkedés befejeztével közölték a fiatalokkal, hogy visszamehetnek a rendezvényre.

Ugyanakkor Budapest főkapitánya vizsgálatot rendelt el annak a két fiatalnak az előállításával kapcsolatban, akiket a Gyurcsány-kormány elleni hangos („a körülöttük állókat a főkaptiány megfogalmazása szerint láthatóan nagyon zavaró") tiltakozások (hangoskodásuk) miatt állítottak elő.

Még a lábujjaik közét is ellenőrizték

Egyikük később a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy a Gyorskocsi utcai rendőrségi fogdában meztelenre vetkőztették őket, s minden testrészüket alaposan megvizsgálták. Háromszor le kellett legugolniuk, még a lábujjaik közét is „ellenőrizték". Tóth Gábor az esettel kapcsolatban azt ígérte: bármi lesz is a viszgálat végeredménye, nyilvánosságra hozzák.

A főkapitány elmondta: az ünnepen, s az azt megelőző két napon összesen 125 rendezvényt tartottak Budapesten. Négy demonstrációt tiltott be előzetesen a rendőrség (az illetékes bíróság valamennyi tiltó határozatot helyben hagyta). A Toroczkai Lászlónak, a Hatvannégy Vármegye mozgalom tiszteletbeli elnökének az utolsó pillanatban bejelentett két vonulásos demonstrációját azonban betiltották, mivel aranytalanul akadályozta volna a közlekedést. Egy állampolgár pedig azért jelentett be spontán demonstrációt, mert csak „most értesült róla, miféle antidemokratikus jogszabályok léptek hatályba a szólásszabadság korlátozására".

Csaknem negyven embert állítottak elő

A rendőrség a három nap alatt összesen 37 személyt állított elő: 3 körözött mellett 15 személyt különböző szabálysértések miatt, 18-at pedig hivatalos személy elleni erőszak, vagy annak kísérlete, a hatóság munkájának akadályozása és hasonló bűncselekmények miatt. Ez utóbbiak közül 14 ügyben az ügyészség nyomoz. Négy személyt őrízetbe vételük mellett, gyorsított eljárásban állítanak bíróság elé.

Politikai merényletnek tartja a Jobbik, hogy Morvai Krisztinát, a párt EP-listavezetőjét egy március 15-i demonstrációt követően könnygázzal és gumibottal megtámadták; az érintett ezért feljelenti a rendőrséget, a rendészeti minisztert és a kormányfőt is. Morvai kedden azt mondta: „a rendőrök felsőbb utasításra, politikai megrendelésre cselekedtek, pontosan tudva, hogy egy európai parlamenti képviselőjelöltet bántalmaznak".

A Jobbik politikai merényletről, provokációról beszél

Hozzátette: megtámadására azért volt szükség, hogy "példát statuáljanak: így jár, aki kiáll az emberi jogok, a gyülekezési szabadság és a véleménynyilvánítási szabadság védelméért, és bizonyítani akarták, semmitől sem riadnak vissza".

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta: a rendőrség rendbontást akart kiprovokálni. Véleménye szerint „politikai merényletet" követtek el a pártjuk színeiben induló képviselőjelölt ellen. Morvai közölte: annak köszönheti, hogy nem sérült meg komolyabban a gumibotoktól, hogy munkatársai testükkel védelmezték, de a könnygáztól ő is rosszul lett. Feljelentést tesz gyülekezési jog megsértése, valamint bántalmazás hivatalos eljárásban bűncselekmény miatt. Felbujtóként Draskovics Tibor rendészeti minisztert és Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt fogja megjelölni.

Morvai Krisztina állítólagos bántalmazásáról szólva Tóth Gábor azt mondta: a jogásznő közeléből támadás érte a rendőrséget. A támadás elhárítására a rendőrök könnygázt vetettek be. A gázból nemcsak a jogásznőnek jutott ki, hanem az intézkedő rendőröknek is. A támadót egyébként elfogták, vele szemben az ügyészség - őrizetbe vétele mellett - hivatalos személy elleni erőszak gyanújával indított eljárást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.