Orvosi kamara: Maradt Éger, és minden a régiben

Megerősítették posztján Éger István elnököt, a felügyelőbizottság büntető feljelentést tett és lemondott. Így az ő visszahívásuk okafogyottá vált a Magyar Orvosi Kamara szombati küldöttgyűlésén. Az orvosoknak pedig immár van szabályosan meghatározott tagdíja – derült ki szombaton az orvosi kamara rendkívüli és indulatoktól korántsem mentes küldöttgyűlésén.

A fórumra azért került sor, mert a kamara felügyelőbizottsága (fb) kezdeményezte az orvosi kamara elnökének és vezető testületének visszahívását, miután a köztestület gazdálkodásával kapcsolatban számos visszásságra bukkantak. Éger István elnök viszont egészen más következtetésre jutott: ő úgy vélte, a felügyelőbizottság elnökét és testületének egy tagját kell leváltani, mert szakszerűtlenül és pontatlanul végezték a munkájukat. Aggályaikat pedig elsősorban nem az orvosi kamara vezetőivel osztották meg, hanem a nyilvánossághoz fordultak, és ezzel ártottak az orvostársadalomnak.

Éger István maga vezette a sorsáról döntő tanácskozást

Bánki Magdolna, az fb elnöke szerint viszont az elnök nem mondott igazat. S miután a küldöttgyűlésen kérésük ellenére, egy rövid felszólalás erejéig sem beszélhettek a küldöttekhez, a felügyelőbizottság lemondott. (Pótlásukról harminc napon belül újra összehívott küldöttgyűlés dönthet.) A felügyelőbizottság elnöke bejelentette azt is, hogy a vizsgálatuk megállapításai alapján büntető feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen. Most a rendőrségtől és a felügyeleti hatóságtól várnak a feltárt visszásságok ügyében jogorvoslatot.

A küldöttek szavaztak a tagdíjról is. A döntés szerint 2013. január 1-jéig visszamenőleg a korábban hivatalos 1700 forintos havi tagdíj érvényes, 2014. február 16-tól pedig havi 2300 forintra nő a fizetendő összeg. Erre a szavazásra azért volt szükség, mert a köztestületnek másfél éve nem volt jogszerűen megállapított és kihirdetett tagdíja.

A visszásságra a törvényességi felügyeletet ellátó miniszter már tavaly nyáron felhívta a kamara elnökének a figyelmét, és egyben azt is kérte, 60 napon belül pótolják a hiányosságokat. A kamara vezetése ugyancsak a mostani küldöttgyűléssel orvosolta a problémát, miközben tavaly, amikor nem is volt szabályosan megállapított tagdíj, beszedték a havi 1700 forintot az orvosoktól. Sőt több mint 5000 esetben bírósági eljárást indítottak orvosok ellen az összeg behajtására. Volt olyan küldött, aki úgy vélte: a kamara ezzel a lépésével a bíróságokat is megtévesztette.

A szombati küldöttgyűlés szokatlan módon a vártnál nagyobb érdeklődést váltott ki az orvosok körében, a 337 küldöttből kétszáz érkezett meg, és mintegy 50-60 „érdeklődő” kamarai tag is részt akart venni a küldöttgyűlésen. Ám végül őket kiküldték, mondván a közgyűlés személyi ügyekről is tárgyal. Ezt többen is zokon vették, volt, aki Fehérgyarmatról utazott a fővárosig, hogy kiderüljön: mi az igazság a sajtóból megismert történetekből.

Volt, aki azt mondta: a kamara vezetése végleg elszakadt a tagságtól, mert az nevetséges, hogy nem kaphattak szót, nem hallgathatták végig saját köztestületük küldöttközgyűlését. Mások azt furcsállották, hogy Éger István maga vezette le a küldöttgyűlést, noha etikusabb lett volna olyan valakire bízni a feladatot, aki nem érintett a felügyelőbizottság és az elnök, valamint az elnökség vitájában. (Később Éger István a Népszabadság kérdésére, hogy szerinte etikus volt-e, hogy ő vezette a fórumot, csak annyit mondott: az alapszabály lehetővé tette ezt számára.)   

Egy másik idősebb orvos, aki „csak” Fehérvárról jött el Budapestig, nem értette, miért ne hallhatná a saját fülével a vádakra az elnök érveit. Botrányos, ami itt történik – mondta búcsúzóul.

Mezősi Andrea fővárosi háziorvos úgy fogalmazott: lehet, hogy ezt a küldöttgyűlést legitimnek nevezik, de a küldöttek nem képviselték a 40 ezer orvos érdekeit, a tagokat egyszerűen kizárták a fórumról. Ez a kamarai vezetés rég elszakadt a tagságától. Magyarázatként saját történetét mesélte el, melyben hiába kérte néhány napja, hogy a kamara vezetése küldje el számára a küldöttgyűlés tervezett témáit, hogy véleményét elmondhassa az őt képviselő küldöttnek, nem kapta meg. Azt írták vissza, hogy olyasmit kér, ami nem tárható a nyilvánosság elé, így nincs is módjukban azt a számára elküldeni. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.