Maradt egy gyanús önkormányzat a Quaestor-ügyben

Egy kivételével tisztázták a hatóságok azt a 24 önkormányzatot, amelyek sajtóértesülések szerint egykor a Quaestornál tartották pénzüket – tudta meg a Népszabadság.

Lázár János tavaly májusban jelentette be, hogy soron kívüli törvényességi ellenőrzést kért a kormány az Állami Számvevőszéktől azoknál az önkormányzatoknál, amelyek befektettek a később botrányos körülmények között becsődölt brókercégeknél. A vizsgálódást az is indokolta, hogy sajtóhírek szerint 24 önkormányzat több mint tízmilliárd forintot tartott a Quaestornál. Közülük több helyhatóság befektetése is bennragadt, miután a cég 2015 márciusában öncsődöt jelentett.

Tényi István, az ismert feljelentő közvetlenül Lázár után tette meg bejelentését a Legfőbb Ügyészségen hanyag kezelés gyanújával. Szerinte ugyanis az önkormányzatok a hatályos törvények alapján több okból sem tarthattak volna egy a Quaestorhoz hasonló, átláthatatlan hátterű cégben pénzt. A Legfőbb Ügyészség a megyei főügyészségeknek továbbította a bejelentést.

Kis túlzással ahány megye, annyiféle eljárásban döntöttek. Borsod, Békés és Pest megyében az ügyészség, illetve a rendőrség azt állapította meg, hogy a települések vagy azok egy része nem is állt kapcsolatban a Quaestorral. Százhalombatta, Ceglédbercel, Fót és Alsónémedi együttesen több mint 5,5 milliárdot tartott ugyan brókercégnél, de nem a Quaestornál, hanem a Hungária Zrt.-nél.

Egyes megyékben a főügyészség feljelentéskiegészítést rendelt el, amelynek lefolytatására a rendőrséget jelölték ki. A rendőrség aztán a legtöbb helyen bűncselekmény hiányára hivatkozva megszüntette az eljárást. Ott, ahol elrendelték a nyomozást – a Pest megyei Dunakeszi, Vecsés és Abony esetében –, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hanyag kezelés, illetve különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával nyomoztak, majd a nyomozást azzal zárták le, hogy nem történt bűncselekmény.

Győr-Moson-Sopron megyében – amely már csak az ETO Park beruházás miatt is különösen fontos volt a Quaestor-vezér Tarsoly Csaba számára – négy települést érintett Tényi feljelentése. Győr és Fertőhomok esetében ezt még tavaly nyáron elutasították. A jogcím mindkét esetben a bűncselekmény hiánya volt azzal az indoklással, hogy az önkormányzatoknak vagyoni hátrányuk, káruk nem keletkezett.

Győrszemere és Dunaszeg eseté­ben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hanyag kezelés vétségének gyanúja miatt nyomozás indult. Dunaszegen azt bűncselekmény hiányában pár hónapon belül megszüntették. A Quaestornál mintegy 118 millió forintját parkoltató Győrszemere ügyében is lezárta volna a rendőrség a nyomozást, azonban az ügyészség szerint nem tárták fel kellő alapossággal a tényeket, ezért hatályon kívül helyezték a nyomozást megszüntető rendőrségi határozatot, és az eljárás folytatását rendelték el.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.