Maradhat Medveczky - leszavazták a tévés hiteltendert

Mai ülésén ismét elutasította a Magyar Televízió tulajdonosi testületének (kuratórium) elnöksége a menedzsment 2,4 milliárd forintos hitelfelvételi tervét. Ennek elfogadása esetére ígérte reggel a tévé ügyvezető alelnöke, hogy távozik posztjáról.

Nem kell lemondania Mecveczky Balázsnak, a Magyar Televízió ügyvezető elnökének.  A tévét felügyelő kuratórium  elnöskége ugyanis sokadjára sem fogadta el ma a menedzsment hitelfelvételi tervét. A kormány és az MSZP által szorongatott Medveczky többek között ehhez, a hiteltender átengedéséhez kötötte volna távozását. Lemondása egyéb feltételeit megismerve azonban legalábbis kétséges, hogy valóban fel akart volna állni a vezetői székből: olyan feltételeket szabott ugyanis, amelyek megvalósulására jelenleg alig van esély.

Medveczky Balázs ügyvezető alelnök
Medveczky

Nem valószínű például, hogy az MSZP, a Fidesz, a KDNP, az  SZDSZ  és az MDF kurátorai képesek lennének megállapodni - a mai politikai helyzetben - egy közös ügyvezetőről, aki Medveczkyt válthatná a tévé élén (az ügyvezető másik feltétele  lemondásához ez volt). Fideszes forrásaink kizárták az alkut a mai helyzetben, bár hozzátették: lehet olyan állapot, amikor erre sor kerülhet.

Egy másik kurátor a NOL-nak azt mondta: Medveczky eleve nem is akart lemondani. Ezzel a "műbalhéval" csupán próbálja a kuratóriumra tolni a pénzhiány miatti felelősséget. - A milliós fizetési listák ismeretében, a hatalmas bérkiáramlást látva ez aligha lehet sikeres stratégia - mondta névtelenséget kérő forrásunk.

A hiteltendert egyébként nagy többséggel utasította el ma a kuratórium elnöksége. A jelenlévő tizenöt kurátorból csak négy szavazott igennel, így az ismét megbukott. Ezt a pénzt eredetileg technikai fejlesztésre szánta volna az MTV, ám nem kizárt, hogy a kilátásba helyezett 9,5 milliárd forintos központi költségvetési elvonás miatt működésre is jutott volna belőle. Tévés forrásaink szerint a mai lett volna az utolsó alkalom a hitel megszavazására - ha a menedzsment kitart a kölcsönfelvétel mellett, újra meg kell hirdetnie azt közbeszerzési eljáráson.  (Egy másik határozatban viszont tízen úgy foglaltak állást, hogy nem az ügyvezető személye az akadálya a kölcsönfelvétel támogatásának. Úgy tudjuk, Balogh László, a tévékuratórium KDNP-s elnökhelyettese volt az indítványtevő.)

Közben kiderült: valóban írt levelet Medveczky Balázs, az MTV ügyvezető elnöke Czeglédi Lászlónak, a tévékuratórium elnökének (a levél teljes szövege itt található - A Szerk.). Az MTV ügyvezető alelnöke arra készül, hogy a válsághelyzetről a napokban tájékoztatja Katona Bélát, mint a Magyar Televízió Közalapítványt megalapító Országgyűlés Elnökét. A mai lapértesüléssel ellentétben ugyanis neki még nem küldött levelet.

A levél tartalma azonos azzal, amit  mai számában közölt a Magyar Nemzet. Eszerint Medveczky felajánlja lemondását, ám feltételekhez kötve. Azaz: engedje át a kuratóriumi elnökség a ma megbukott hiteltendert, találjanak helyére ötpárti konszenzussal új ügyvezetőt, és jövőre kapja meg a működéshez szükséges forrásokat a Magyar Televízió. Utóbbi annyit jelent: a kormány és az MSZP vonja vissza azokat a módosító indítványait, amelyekkel 9,5 milliárd forintot vonnak el jövőre a köztévé 28 milliárd forintos büzdséjéből.

A kormány és a szocialista párt viszonya azt követően romlott meg a Magyar Televízióval, és azután került bele a jövő évi költségvetés tervébe a valóban erőteljes pénzelvonás, miután a tévé mendezsmentje ősszel felmondta a külsős szerződéseket, és ennek során számos baloldali kötődésűnek mondott műsorkészítőtől váltak meg: Székely Ferenctől, Juszt Lászlótól. A végső "casus belli" az volt, hogy szemptember 25-én - gazdasági ellehetetlenülésre hivatkozva - Medvezcky Balázs felmondta Gyárfás Tamás produkciójának, a Nap-keltének 2010 végégéig érvényes szerződését. Kiverte a biztosítékot az is, hogy nyilvánosságra kerültek milliós fizetések és sok milliós prémiumok, amit a tévé különböző szintű vezetői vettek fel az elmúlt években, a folyamatosan pénzhiánnyal küzdő köztévében.

Eljött a Duna TV ideje?

Az MSZP vezető politikusai pénteken azt mondták az MTI-nek, hogy rossz gazdálkodási eredényei miatt vonnának el jelentős összegeket jövőre a Magyar Televíziótól. Közvetve ezzel cáfolták, hogy Medvezckyvel lenne gondja az MSZP-nek vagy a kormánynak. A szocialisták most visszautaltak azokra a Népszabadságban is megjelent fizetési listákra, melyek szerint érdemi munkavégzés nélkül kapnak magas fizetéseket többen az MTV-ben. A nyilatkozó szocialisták azért csoportosítanának át pénzeket az MTV-től a Duna tévéhez, mert utóbbi támogatása mellett jelentős bal- és jobboldali értelmiségi kör mozdult meg.

Medveczky kommentárja

„Nézők millióinak arculcsapása, és az őket szolgáló Magyar Televízió dolgozóinak egzisztenciáját súlyosan veszélybe sodró döntés." Ezekkel a szavakkal kommentálta Medveczky Balázs, az MTV ügyvezető alelnöke a menedzsment péntek délutáni válságtanácskozásán, hogy a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége ismét nem engedélyezte a 2,45 milliárd forintos beruházási hitel felvételét, noha korábban a testület támogatta a kölcsönfelvételi közbeszerzési eljárás elindítását.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.