Maradhat a Turul a hegyvidéki fészekben

Engedélyezte a főváros V. kerületi jegyzője, mint eljáró hatóság a XII. kerületi turulszobor fennmaradását; ezzel véget ért a hat éve húzódó ügy - mondta Váczi János (Fidesz-KDNP) , a hegyvidéki önkormányzat alpolgármestere pénteken az MTI-nek.

A XII. kerületi alpolgármester elmondta: június második hetében kapták kézhez azt a határozatot, amelyben a belvárosi jegyző megadta a végleges fennmaradási engedélyét az emlékműnek.

Úgy fogalmazott: "Ez egy szövevényes, zűrös, jogi huzavonákkal terhelt ügy volt, ami valójában egy közigazgatási köntösbe bújtatott politikai támadás volt."

Az alpolgármester véleménye szerint Demszky Gábor volt főpolgármesternek állt érdekében a szobor létének ellehetetlenítése.

Váczi János szerint az ügy leginkább a világháborúban elesett emberek emlékéhez volt méltatlan.

A turulszobor ügye még 2005-ben kezdődött, amikor a Fővárosi Közgyűlés elutasította a XII. kerületi önkormányzat szoborállítási kérelmét. A turulszoborral az önkormányzat a második világháború XII. kerületi áldozatainak emléke előtt kívánt tisztelegni. A szobrot mégis felavatták még abban az évben, de több MSZP-s és SZDSZ-es politikus elfogadhatatlannak tartotta, hogy turulszobor emlékeztessen a második világháború áldozataira, és a Fővárosi Közgyűlés továbbra sem járult hozzá a létesítéshez.

2006-ban az I. kerületi, budavári önkormányzat jegyzője határozatban kötelezte a XII. kerületi önkormányzatot, hogy a turulszobrot a határozat jogerőre emelkedésétől számított 180 napon belül bontsa el. A határozat hangsúlyozta, hogy abban az építési engedélyben, amelyet a XII. kerület a budavári önkormányzattól, mint építési hatóságtól kapott 2005 júliusában, a felhatalmazás kifejezetten parkfelújításra és térrendezésre szólt, "ez az engedély azonban nem vonatkozott a turulszobor elhelyezésére". A XII. kerület fellebbezett a döntés ellen.

Azért az I. kerület döntött az ügyben, mert az építtető XII. kerület saját ügyében nem járhatott el építésügyi hatóságként.

A Fővárosi Önkormányzat időközben visszavonta a korábban érvényben lévő tiltó határozatát, és erre a megváltozott körülményre hivatkozva az I. kerületi jegyző megadta az fennmaradási engedélyt, ezután a közigazgatási hivatal elvette az ügyet az I. kerülettől és a IX. kerülethez rendelte. Az ügy végül az V. kerületi jegyzőhöz került, aki engedélyezte a szobor fennmaradását.

Egy törvénymódosítás értelmében a jövőben a kerületi köztereken felállítandó szobrok terveinek nem kell a fővárosi kulturális bizottság és a Fővárosi Közgyűlés elé kerülniük. Továbbá a főváros területén megszűnt a Budapest Galéria kizárólagos véleményezési joga az esztétikai minőséget illetően, vagyis a jövőben nem szükséges a galériával elbíráltatni a műveket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.