Maradhat-e a Szabadság-szobor a helyén?

Ötletpályázatot írt ki a Gellérthegy rendezésére a Miniszterelnökség háttérintézménye a Lechner Lajos Tudásközpont. Más olvasatban: újabb szimbolikus térfoglalást készít elő a jobboldali kormány.
A pályázat javaslattételt vár „a Gellérthegy funkcionális rendezésére és a terület revitalizációjára vonatkozó építészeti, tájépítészeti, képzőművészeti megoldásokat alkalmazó lehetséges koncepció kidolgozására, amely kreatív ötletekkel járul hozzá a Gellérthegy minőségi parkfejlesztéséhez, és alternatív programot kínál a rendezetlen területek (épített és természeti környezet) turisztikai, rekreációs funkcióval való megtöltésére a természeti értékek, zöldfelületek és növényállomány megőrzése mellett”.

Kiemelt célja a Citadella épületének hasznosítási javaslata. A bírálati szempontok között első helyen szerepel a jelképi szempont, vagyis nem mellékes, hogy a pályázó mennyiben érzi szükségesnek egy jelkép megteremtését.

Mindez felveti, hogy megfelelő ötlet esetén talán lecserélnék a Gellérthegy jelenleg meghatározó jelképét a Szabadságszobrot. Azaz hogy a kormány a Kossuth tér, a Budai Vár után valójában újabb szimbolikus térfoglalásra készül.

A pályázatok beadási határideje október 3. Eredményhirdetés november 10-én várható. Az első helyezett nyolcmillió forintot kap.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.