Csak idő kérdése volt a Fidesz szerelme a gumigyárral

Amit annak idején a helyiek „fideszes politikai bűncselekménynek” neveztek, mára éppenséggel a kormánypárt sikerpropagandájának része lett: az Apollo Tyres Ltd. Gyöngyöshalászon építi fel azt a gumigyárat, amelyet 2008-ban eredetileg Gyöngyösre tervezett. Akkor hiába érvelt mellette a szocialista városvezetés, az ellenzékben lévő helyi fideszesek népszavazást kezdeményeztek ellene, amire válaszul az indiai befektető visszalépett a 300 millió eurós beruházástól.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Onkar Sz. Kanvarral, az Apollo Tyres első emberével együtt 2008-ban Indiában jelentette be az üzem létesítését
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Onkar Sz. Kanvarral, az Apollo Tyres első emberével együtt 2008-ban Indiában jelentette be az üzem létesítését
Soós Lajos / MTI

„Amit a gyöngyösi fideszesek csináltak, az politikai bűncselekmény Gyöngyös, vonzáskörzete, és ha a gumigyár elmegy hazánkból, akkor az egész ország ellen. Sajnos az okozott károkért nem ők, hanem a lakosság bűnhődik. (…) „Ma a munkahelyteremtés az egyik legfontosabb feladat, főleg az ország keleti felében. Ilyet elbaltázni! A Fidesz nagyot hibázott, remélem, erre majd 2010-ben is emlékezni fognak az emberek. (…) Nem értem, hogy mutogathat egymásra a két párt! A szocik idehozták a beruházást, a Fidesz meg elzavarta... Ez ilyen egyszerű!” – írták akkor különféle internetes fórumokon a helybeliek.

A beruházó az akkori tervek szerint negyvenöt hektáron kezdte volna el a fejlesztést, s előbb kilencszáz, majd ezerötszáz főt alkalmazott volna, ugyanennyi alvállalkozót, beszállítót juttatva munkalehetőséghez. A Fidesz azzal vádolta a szocialistákat, hogy eltitkoltak információkat, Hiesz György akkori MSZP-s polgármester viszont azzal érvelt: mivel a cég több országot is vizsgált lehetséges helyszínként, a konkurencia miatt titoktartást kértek. A jobboldaliak azt hangoztatták, hogy környezetszennyező a beruházás, s azt is, hogy tönkreteheti a mátrai borvidéket.

Az Apollo visszalépése után viszont számos, fideszes vezetésű város jelentkezett, hogy szívesen befogadja az üzemet, például Szolnok és Kaposvár is tárt karokkal fogadta volna az indiaiakat. „Gyöngyös és a Mátraalja térsége számára a mérleg két serpenyőjében az áll, hogy pénzt vagy további egészséget akar-e” – mondta a gumigyár ügyében hat évvel ezelőtt lapunknak Tatár László háziorvos, a gyöngyösi önkormányzat polgári frakciójának vezetője, aki most a Fidesz–KDNP színeiben indul a mátraalji város polgármesteri székéért. Szerettük volna megtudni, vajon változott-e az álláspontja ebben az ügyben, s immár egészséges beruházásnak tartja-e azt, ami ellen hat éve még erősen tiltakozott. Kérdésünkre azt válaszolta, hogy a napokban tartanak majd a beruházásról egy részletes sajtótájékoztatót, s addig nem kíván nyilatkozni.

Beszélt viszont a Heol.hu-nak Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, az új, gyöngyöshalászi helyszínhez közeli Hatvan korábbi polgármestere, aki elmondta: az Apollo munkát és folyamatos fejlődési lehetőséget jelent a térségnek, a kormány pedig támogatja azokat a külföldi vállalatokat, amelyek tőkét hoznak, s itt alkotnak. Az újabb tárgyalások szavai szerint két éve kezdődtek, s azzal, hogy a kormány kiemelt beruházássá nyilvánította a fejlesztést, sikerült maga mellé állítania az indiai cégvezetést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.