Már négyen éhségsztrájkolnak

Már négyen éhségsztrájkolnak a közmédia Kunigunda úti gyártóbázisa előtt, miután Kembe-Sorel Arthur színész-riporter kedden csatlakozott a demonstrálókhoz.

A Duna TV-től októberben elküldött Kembe-Sorel Arthur színész-riporter kedden csatlakozott a közmédia Kunigunda úti gyártóbázisa előtt éhségsztrájkoló három szakszervezeti vezetőhöz, Nagy Navarro Balázshoz, Szávuly Arankához és Patakfalvi Sándorhoz, akik amiatt tiltakoznak, hogy szerintük a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) belső vizsgálata nem a valódi felelősöket büntette meg a kitakarásos Lomnici-tudósítás miatt.

Három éhségsztrájkoló a négyből az MTV épülete előtt: Nagy Navarró Balázs, Szávuly Aranka és Kembe-Sorel Arthur
Ehsegsztrajk-Kembe-Sorel-Arthur-nevű műsorvezteő csatlakozik Nagy Navarróékhoz

Kembe-Sorel Arthur korábban a Duna2 Éjjeli őrjárat című műsoránál dolgozott, ahonnan vele együtt elküldték Teszári Nóra műsorvezetőt is, információink szerint az október elején indított műsor hamarosan meg is szűnhet.

Kembe-Sorel azért csatlakozott az éhségsztrájkolókhoz, mert nem tartja normálisnak, hogy a XXI. században vissza kell térni 1848-hoz, és újra a sajtó szabadságát és a cenzúra eltörlését kell követelni. Ő is tapasztalt kézivezérlést a Duna TV-ben, azt mondta, bizonyos dolgokat felső utasításra nem lehetett megvalósítani.

Az MTVA kedden reagált először az éhségsztrájkra, közleményében az önmegvalósítás egy formájának nevezte a szombat délután kezdett tiltakozó akciót. Az alap közleménye kitér arra is, hogy egyetértenek a Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége közleményében megfogalmazottakkal, miszerint „az éhségsztrájk lehetetlen eszköz”, „az éhségsztrájk vállalhatatlan eszköz”. (Ezzel a mondattal az alap jelentősen csúsztat, mert Lázár András szakszervezeti vezető nemcsak ezt nyilatkozta hétfőn, hanem azt is, hogy szolidaritást vállalnak az éhségsztrájkolókkal, és követelik, hogy kezdődjön pártatlan vizsgálat – a Szerk.) A munkáltató határozott meggyőződése, áll a közleményben, hogy Nagy Navarro Balázs azt szeretné elérni, hogy őt rendkívüli felmondással küldjék el, hogy a sajtószabadságért vívott küzdelem áldozata lehessen. Az MTVA azonban "nem kíván mártírt faragni egy a mérlegelő képességét elveszteni látszó, a mértékadó szakszervezetek által is bírált eszközökkel nyomást gyakorolni kívánó, saját érdekeit képviselő szereplőből" – áll a közleményben.

Nagy Navarro Balázs a médiaszolgáltatási alap közleményét felháborító nyomásgyakorlásnak és megfélemlítési kísérletnek tartja. A szakszervezeti vezető lapunknak azt mondta, folytatják az éhségsztrájkot mindaddig, amíg meg nem büntetik a hamisítási ügy igazi felelőseit. A közmédia állapotát szerinte jól jellemzi, hogy az MTV és a Duna TV hírműsorai egyetlen mondattal sem számoltak be a hamisítási ügy miatt kirobbant szakmai és ellenzéki tiltakozásokról, illetve az általuk folytatott éhségsztrájkról.

A közmédiumok központi üzemi tanácsa hétfőn éjjel közölte, hogy részt kívánnak venni a Lomnici Zoltán kitakarási ügyének független vizsgálatában. Közleményük szerint vezető szerepet vállalnak és együttműködnének az médiaszolgáltatási alap, az MTI, az MTV és a Duna TV szakembereivel.

Mindeközben a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete az éhségsztrájkolók melletti szolidaritási demonstrációt hirdetett csütörtökre a Kunigunda úti gyártóbázis elé.

Az Európai Újságíró-szövetség (EFJ) is támogatásáról biztosította Brüsszelben kiadott közleményében "azt a küzdelmet, amelyet magyar újságírók és szakszervezeteik folytatnak a médiába való politikai beavatkozás és hírmanipuláció ellen". Arne König, az EFJ elnöke a Lomnici-ügyre hivatkozó közlemény szerint "elborzadt" azon, hogy köztelevíziós csatornák, amelyeknek magas etikai normákat kellene követniük, "híradásokat manipulálnak, és fenyegetik azokat az újságírókat, akik szót emelnek jogaikért". Hozzátette, hogy a szóban forgó eset "az elfogultságot és a politikai befolyásolást illusztrálja", és alapos és független vizsgálatot igényel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.