Már megint útban van a Zöld Pardon?

A Zöld Pardon a Magyarországon érvényes rendelkezések figyelembevételével, a szakhatóságokkal és önkormányzatokkal folyamatosan egyeztetve épül - közölte a szórakozóhely vezetősége, miután az Index cikke szerint az Infopark üzemeltetői ellenzik, hogy a közelükben épüljön fel a szórakozóhely.

A Zöld Pardon vezetői az MTI-nek küldött közleményben hozzátették, hogy az épületeiket ideiglenesen, 180 napnál rövidebb időre fogják felállítani, ezért azok nem engedélykötelesek. A Zöld Pardon ezzel az Index hírportál pénteki cikkére reagált, amelyben azt írták, hogy az Infopark üzemeltetője, az IVG Hungary Kft. ellenzi, hogy a Zöld Pardon a közelükben, a Rákóczi híd budai hídfőjénél épüljön, mert álláspontja szerint a zaj az ott lévő német cégeknek veszteséget okoz.

A hírportál pénteki cikkében közölte: az IVG szerint az irodaparknak kockázatot jelent a szabadtéri szórakozóhely megjelenése. Kay-Uwe Blandow, a cég ügyvezetője az Indexnek azt mondta, sem a kerületi önkormányzattól, sem a ZP tulajdonosaitól nem kaptak előzetes értesítést a helyválasztásról, holott az Infopark hét épületében olyan német érdekeltségek bérelnek helyiségeket, mint a T-Com vagy a Lufthansa Systems. Blandow szerint milliárdos veszteséget okozhat, ha az egyik épület ablakaitól ötven méterre lévő koncerthely elüldözné valamelyik céget a környékről.

A hírportál arról is írt, hogy a német nagykövetség "minden eszközt bevet annak érdekében, hogy a magyar politika legmagasabb szintjein is felfigyeljen a ZP-re".

A Zöld Pardon közleménye viszont saját jogi szakértőik egybehangzó álláspontjára hivatkozva tudatja, hogy a jelenleg általuk bérelt területre engedélyeztetési szempontból ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a korábbi, Goldmann György téri helyszínre, a nagyobb fesztiválokra (pl. Sziget) vagy a több hónapos adventi vásárokra. E szerint, miután az épületek ideiglenesen lesznek a helyszínen, és 180 napnál nem állnak hosszabb ideig, nem engedélykötelesek - írják.

Kitérnek arra is, hogy az Infopark ügyvezető igazgatójának "állításával és sugalmazásával ellentétben" folyamatosan egyeztetnek a megfelelő hatóságokkal és a rendezvénytartáshoz szükséges szemlék folyamatban vannak.

A szórakozóhely vezetőségének közlése szerint habár nagyon feszített idő áll rendelkezésre az engedélyek beszerzésére, ezekkel nem állnak rosszabbul, mint tavaly. Hozzáteszik, a csúszás tényleges oka, hogy a XI. kerület a területet tulajdonló cégben tulajdonrésszel rendelkezik, így nem tud eljárni, mert a törvény értelmében az ügyeket kormányhivatal bevonásával kell intézni, ami jelentősen megnövelte az engedélyeztetés idejét. Minden érintett hatóság "gőzerővel" dolgozik azon, hogy április 19-ig ki tudják adni az engedélyeket - írják.

Egyúttal közlik, hogy a Zöld Pardon semmilyen módon nem felelős az Infopark kábelének a cikkben említett átvágásáért, mert az nem szerepelt a terület közműtérképén.

Kitérnek arra is, hogy levélben és személyesen is többször egyeztettek Kay-Uwe Blandow-val, az Infopark ügyvezető igazgatójával, de ezek nem vezettek eredményre. Véleményük szerint az igazgató "többszörösen kompromisszumképtelennek bizonyult, hatósági jogköröket tulajdonított magának és megakadályozta, hogy zajszakértőnk bejusson az épületbe".

Végül azt is hangsúlyozzák, hogy a szórakozóhely, csakúgy, mint korábbi helyszínén, a Goldmann György téren, a Rákóczi híd lábánál is mindent elkövet, hogy a rá bízott terület környékét mentesítse a környezeti terheléstől.

A főváros vezetése nem támogatja a Zöld Pardon bezárását
Teknős Miklós 2010.07.15. Digitális 2010. július 15. Zöld Pardon szórakozóhely és az A38-as hajó. Fotó: Teknős Miklós
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.