Már megint egy furcsa bírósági döntés

Jogsértő volt a pécsi vízműszékház birtokbavétele, állapította meg a bíróság, de nem állíttatta helyre az eredeti állapotot.

A Kaposvári Törvényszék megalapozottnak találta az első fokon eljáró grémium tavaly októberi határozatát. Ebben a városi bíróság kimondta, az épület 2009. október 5-i elfoglalásakor birtoksértés történt. Elutasította viszont a felperes Pécsi Vízműnek az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kérelmét, mert úgy vélte, az idő múlásával annyi változás állt be az ügyben, hogy az nem indokolt.

Pécs 2009. október elején felmondta a szolgáltatási szerződést, és átvette a városi vízközműveket, miután az addigi vízszolgáltató Pécsi Vízművel határidőre nem egyezett meg a kisebbségi tulajdon visszavásárlásáról. Az önkormányzat által megbízott biztonsági cég alkalmazottai ellenőrzésük alá vonták a vízmű épületét, és kizárták a Pécsi Vízmű vezetői körét. Azóta Pécsen az önkormányzat által alapított Tettye Forrásház Zrt. a szolgáltató.

A pécsi polgármesteri kabinetiroda üdvözölte és az alperes Tettye Forrásház számára kedvezőnek értékelte a jogerős ítéletet. Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, hogy a Kaposvári Törvényszék megerősítette: a Tettye jogszerűen és törvényesen tartózkodik a Pécsi Vízmű Zrt. egykori székházában. 

"Ezzel végleg bebizonyosodott, hogy helyesen járt el a város akkor, amikor biztonságba helyezte Pécs víziközművagyonát, illetve a szolgáltatást 2009. október 5-én" – hangsúlyozták.

A Pécsi Vízmű Zrt. vezérigazgatóját, Nyirati Istvánt az MTI-nek nem sikerült elérnie. A cég a korábbi, elsőfokú határozat után azt közölte: üdvözli a döntést, és azt várja, hogy "az ingatlannak 2010 nyarán a Tettye Vízház Kft. általi áron aluli és jogszerűtlen megvétele elleni per" is számára kedvezően alakul, a társaság pedig ismét "birtokon belülre kerül".

A város és a Pécsi Vízmű kisebbségi tulajdonosa, a francia Suez Environnement között korábban azért romlott meg a viszony, mert az önkormányzat szerint a Pécsi Vízmű túl drágán szolgáltatott, nem a vízdíj csökkentését, hanem a terjeszkedést helyezte előtérbe. Emellett az önkormányzat sokallta a befektető osztalékát és egyéb járandóságait, amelyek a képviselők szerint egy 100 százalékos városi tulajdonú vízszolgáltató esetén Pécset gazdagíthatnák.

Az ügy érintettjei mintegy negyven jogi eljárást indítottak egymás ellen. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara melletti választott bíróság tavaly február közepén jogszerűnek találta, hogy a város felbontotta a Pécsi Vízművel kötött üzemeltetési szerződést, a Tolna Megyei Bíróság azonban eljárási hiba miatt új eljárásra kötelezte a választott bíróságot. A döntést később a Legfelsőbb Bíróság is megerősítette.

A Tettye működésével nemcsak Pécs, hanem idővel a baranyai megyeszékhely környéki kisebb városok, községek is kikerültek a Pécsi Vízmű szerződött partnereinek köréből. A Tettye jelenleg Pécs mellett 15 településen szolgáltat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.