Már ma le lehetne váltani a Fideszt

Szoros eredményben bízik a vasárnapi helyi időközi választások második fordulójában Lévai Katalin (MSZP), bár Karácsony Gergely (LMP) nem lépett vissza a javára. Az első fordulót pedig Láng Zsolt (Fidesz), jelenlegi polgármester nyerte.

Lévai Katalin, az MSZP II. kerületi jelöltje annak ellenére is szoros eredményben bízik a vasárnapi helyi időközi választások második fordulójában, hogy Karácsony Gergely, az LMP indulója nem lépett vissza a javára.

A szocialista politikus a fővárosi Széll Kálmán téren tartott kampányzáróján újságíróknak nyilatkozva példaértékűnek nevezte a most véget érő kampányt, hiszen szerinte a jövőben megkerülhetetlen lesz az összefogás kérdésének megvitatása a politikai diskurzusban. Lévai Katalin szerint ugyanis az ellenzéki pártok összefogásával olyan erő jönne létre, amellyel akár már ma le lehetne váltani a Fideszt.

Az időközi választás második fordulójában már nincs sem eredményességi, sem érvényességi küszöb, így az a jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja – közölte Szalai Tibor jegyző, a helyi választási iroda vezetője.

A választás 100 százalékos feldolgozottsági eredményére azonban néhány napig várni kell, mert be kell érkezniük a külképviseleteken leadott szavazatoknak is. A Helsinkiből, Londonból és Berlinből leadható, összesen három szavazat titkossága miatt vasárnap nem zárják le az egyik szavazóurnát, hogy a külképviseleti voksokat abba tudják majd "bekeverni". (A le nem zárt urnának azonban csak akkor lenne jelentősége, ha a jelöltek között szoros verseny alakulna ki.) A 2-es számú választókerület 56 szavazókörében több mint 49 ezer választópolgár adhatja le szavazatát reggel 6 és este 7 óra között.

A választáson ugyanazok a jelöltek indulnak, mint a két héttel korábbi első fordulóban, tehát az elmúlt két hétben (péntek délutánig) nem lépett vissza senki. A jelöltek a szavazólapon az alábbi (ábécé-) sorrendben szerepelnek majd: Bodor Zoltán (Jobbik), Karácsony Gergely (LMP), Kovácsics Ádám (Jólét és Szabadság Demokrata Közösség), Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) és Lévai Katalin (MSZP).

Az első fordulóban Láng Zsolt kapta a legtöbb szavazatot – a voksok 52,61 százalékát –, ám az alacsony részvétel miatt a választás érvénytelen lett. Lévai Katalin a szavazatok 24,18 százalékát, míg a harmadik helyen végző Karácsony Gergely 15,55 százalékát nyerte el.

Az időközi választást azért kellett kiírni, mert az Országgyűlés az egyéni választókerületben mandátumot szerző fideszes Balsai Istvánt alkotmánybíróvá választotta, a két tisztség pedig összeférhetetlen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.