Már kétezer diák szüleinek nem fizetnek "családi pótlékot"

Már több mint kétezer gyereknek gyűlt össze ötven igazolatlan órája. A diákok után járó nevelési és iskoláztatási támogatás folyósítását a törvény értelmében felfüggesztik.

Már a tanév első hónapjában akadtak olyan diákok, akiknek összegyűlt az ötven igazolatlan tanórája; bár e diákok szülei nem veszítik el a nevelési és iskoláztatási támogatást, annak folyósítását felfüggesztik - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sajtó- és Kommunikációs Titkársága.

A kormány múlt év augusztusában a családi pótlékot átalakította nevelési és iskoláztatási támogatássá, így indokolt esetekben lehetővé vált az iskoláztatási támogatás felfüggesztése is. Már az első hónapokban akadtak gyerekek, akiknek összegyűlt a tíz, illetve az ötven igazolatlan órája.

A tavaly november 15-én készült jelentés alapján 5474 gyereknek gyűlt össze a tíz igazolatlan órája, ezt az iskolák jelezték a jegyzői gyámhatóságnak. A jegyzői gyámhatóság végzésben figyelmeztette a szülőket arra, hogy az ötvenedik igazolatlan óra után el fogja rendelni az iskoláztatási támogatás felfüggesztését és ezzel egyidejűleg a gyermek védelembe vételét. 2379 tanuló gyűjtött össze ötven igazolatlan órát. Jogerős határozat 273 esetben született, a folyamatban lévő eljárások száma 2106.

Ötven órás igazolatlan iskolai mulasztásról Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 326 esetben érkezett jelzés a jegyzői gyámhatóságokhoz, amelyek közül 74 alkalommal rendelték el jogerősen az iskoláztatási támogatás felfüggesztését, a többi ügyben az eljárás az adatszolgáltatás időpontjában még folyamatban volt. A problémás megyék között említik még Borsod, Hajdú-Bihar és Heves megyéket is.

A támogatást nem veszítik el az ötven órát igazolatlanul mulasztó gyermekek szülei, annak folyósítását felfüggesztik. A felfüggesztés időtartama alatt a támogatás a családtámogatási folyószámlán gyűlik. Kivételes, egyedi esetben a legrászorultabbak, azaz rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek a felfüggesztés időtartama alatt az iskoláztatási támogatás teljes összegét természetben kapják meg.

A felfüggesztés megszüntetésekor az összegyűlt iskoláztatási támogatást - az eseti gondnok közreműködésével - természetben kapják meg a gyerekek, de nem egyszerre, hanem a felfüggesztés időtartamával megegyező számú hónapra elosztva - áll a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.