Már holnap eldőlhet a Danubius és a Sláger sorsa

Már szerdán eldőlhet a sorsa a Danubius és a Sláger Rádiónak, legalábbis a médiahatóság elnöke, Majtányi László szerint a testület akár már holnap győztest is hirdethet a két országos kereskedelmi adó frekvenciájára kiírt pályázaton.

Az Advenio Zrt. mellett az FM1 Konzorcium, mint a két országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási jogosultságért folyó versenyben maradt két kisebb pályázó ajánlatának visszautasítását javasolta az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke az MTI médiahatósági forrásból származó információja szerint kedden.

Ezt megelőzően Majtényi László keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: megismétli a szerinte alaki hibát ejtő Advenio Zrt. kizárására korábban tett javaslatát, s ugyanezt javasolja a felhasznált tanulmányokkal egybevágó szakmai álláspontja szerint irreális üzleti ajánlatokat benyújtók esetében.

"Egy állandó jogalkalmazási gyakorlatot kérek számon a holnapi döntésen" - mondta az ORTT elnöke. Elismerte, az előzménysor "nem töretlen", de "hasonló ügyekben az ORTT általában meghozta a kizáró döntést". S amikor ez elmaradt, azt minden esetben az követte, hogy az irreális ajánlatot tevő végül nem fizette be a koncessziós díjat.

Majtényi számára "nagyon meggyőző", hogy a médiahatóság hivatala és a Budapesti Corvinus Egyetem médiagazdasággal foglalkozó tanszéke által készített elemzés "ha nem is esik egybe, rendkívül hasonló következtetésekre jutott" a realitás és az irrealitás határát illetően. Arról, hogy hány cégről van szó és melyek ezek, nem akart nyilatkozni. "Jelentős valószínűsége" van annak, hogy szerdán döntés születik arról, mely pályázók üzemeltethetik a következő hét évben a két országos lefedettséget biztosító analóg kereskedelmi frekvenciát. 

"A kiírás jó, a pályázatot el lehet dönteni, nincs szükség új pályázat kiírására" - mondta a tanulságokra vonatkozó kérdésre Majtényi  László, aki szerint annyi történt, hogy "egyesek" elrontották a saját ajánlatukat. Az elnök elve az, hogy az árajánlat legyen felülről nyitott. Példaként említette, hogy egy nagy nemzetközi médiacégnek megérheti akár néhány éven át is veszteségesen működni azért, hogy a frekvencia birtokába jusson.

Majtényi László kérdésre válaszolva "a lehető legrosszabb" esetnek azt nevezte, ha a két jogosultág november 18-i lezárultáig nem kötnek szerződést a most futó pályázat nyerteseivel. Ugyanakkor arra a "kisebb rossz" megoldásra, hogy az ügy nyugvópontra jutásáig, akár egy új pályázat végéig ideiglenes engedéllyel működhessen a Sláger és a Danubius Rádió, azt mondta, erre e pillanatban nem lát jogi lehetőséget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.