Már hatvan szervezet indulhat a választáson

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) újabb három pártot vett nyilvántartásba, így hatvanra nőtt azon szervezetek száma, amelyek indulhatnak az április 6-i választáson. De ennél jóval több párt létezik: az Országos Bírósági Hivatal januári kimutatása szerint száznegyvenhét párt van Magyarországon.

Három újabb pártot vett nyilvántartásba az április 6-ai országgyűlési képviselő-választásra a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) vasárnap délutáni ülésén, így ezekkel - valamint az örmény és a német országos nemzetiségi önkormányzattal együtt - már  60 jelölő szervezet indulhat a választáson.

A testület jelöltkénti nyilvántartásba vette a Magyarországi Munkáspárt 2006 - Európai Baloldalt (Európai Baloldal rövidítéssel), a Tiszta Energiával Magyarországért Pártot (Tempo) és a Magyarok Magyarországért Pártot (Mama). Az NVB az Összefogás Magyarországért Párt nyilvántartásba vételét visszautasította, mert az a bíróság civil szervezeti nyilvántartásban a választás kiírásának időpontjában még nem szerepelt.

Az Országos Bírósági Hivatal januári nyilvántartásában 147 párt szerepelt, ez azt jelenti, hogy ennyien indulhatnának a parlamenti választáson, továbbá a 13 országos nemzetiségi önkormányzat, összesen tehát 160 szervezet állíthatna jelölteket.

Az országgyűlési választásokon indulni szándékozó jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat, a szervezetek folyamatosan juttatják el kérelmüket az NVB-hez. A bizottságnak a bejelentéstől számított három napon belül kell döntenie a jelölőszervezet nyilvántartásba vételéről. Ehhez előbb a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a szervezet létezését, azt, hogy pártként van-e bejegyezve, valamint adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában.

Az országgyűlési választáson induló pártok számára nemcsak a parlamentbe jutás miatt fontos a jelöltállítás, hanem azért is, mert a pártként bejegyzett társadalmi szervezetek csak akkor működhetnek a továbbiakban pártként, ha el tudnak indulni a választáson, tehát ha a jelöltjeik felkerülnek a szavazólapokra.

A pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló 1989. évi törvény ugyanis kimondja: a bíróság az ügyészség indítványára - a párt egyesületként való további működésének érintetlenül hagyásával - megállapítja a párt működésének megszűnését, ha a párt egymást követő két általános országgyűlési képviselői választáson nem állít jelöltet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.